НОВИНИ

​Растат ли шансовете за съставяне на правителство?

Растат ли шансовете за съставяне на правителство с мандата, даден на Реформаторския блок? Ще има ли кабинет "Борисов 3"? Цял ден текат тайни преговори при премиера в оставка, после в парламента. Шансовете за нов кабинет са по-големи след вчерашното изказване на Борисов в Брюксел. Това коментира днес неговият заместник в партията Цветан Цветанов. Вчера Борисов посочи, че е възможен нов кабинет, при категоричното условие, че в кратък срок бъдат направени промени в Изборния кодекс и бъде въведен мажоритарен вот. Цветанов каза също, че ако се стигне до нов кабинет, Борисов е най-подходящ за премиер. Надежда Василева за днешните политически совалки.

Надежда Василева
от Надежда Василева Стоил Рошкев
18:02, 16.12.2016
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Вероятността за нов кабинет, която беше напълно отхвърляна от ГЕРБ до преди дни, днес изглежда се увеличава. Това стана ясно и от средите на най-голямата партия, и от партньорите във властта. Вчера Цветан Цветанов заяви, че има 20 процента шанс за нов кабинет и 80 процента - да не се състави такъв. Днес той посочи, че ситуацията е по-оптимистична и след вчерашните думи на премиера в оставка.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: След неговото изказване вчера от Брюксел, мога да кажа, че действително говорим вече за над 20 процента.
Костадин Марков - Реформаторски блок, СДС: Определено сигналите, които дойдоха от изказването на премиера в Брюксел, дават по-голям шанс за съставяне на правителство, това е безспорно.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Най-важното е дали можем да се обединим около това, което правихме до настоящия момент и дали можем да продължим това, което сме записали в 4-годишната си програма. Аз съм убеден, че има възможност това да се направи и разбира се най-авторитетният човек, който би могъл да защитава националните интереси, г-н Борисов е достойният, за да бъде министър-председател на страната ни.

Цветанов уточни, че на разговорите днес не са обсъждали имена на министри, а само принципни позиции. Вчера Борисов заяви, че единственото изключение, заради което си струва да има нов кабинет, е, за да може Изборният кодекс да се промени съобразно референдума.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Дали ще оставим тези министри, дали ще дойдат други, ще се намери вариант. Единственото, заради което си заслужава да се изчака, е да се смени избирателният закон. Народът се произнесе - 100 процента мажоритарен вот в два тура.

И днес от ГЕРБ потвърдиха, че ще се съобразят с волята на хората на референдума. И след поредица от срещи стана ясно, че противоречието с реформатори и патриоти по тази тема остава.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Ще държим да има мажоритарен избор.
Найден Зеленогорски - съпредседател на ПГ на Реформаторския блок: Те си държат на това, ние с колегите от ПФ държим на другото, така че както се казва играта е в центъра. Категорично изразихме несъгласието си за мажоритарен вот в този вид, в който е гласуван на референдума, защото според нас това ще доведе до двупартийна политическа система в България.
Красимир Каракачанов - съпредседател на ПФ: Категорично не сме съгласни с това. Ние не виждаме смисъл да участваме в някакво мнозинство или правителство, никой не е коментирал за премиер и министри, ние казахме какво мислим.

Патриотите отново са поставили исканията си за увеличение на пенсиите, нова политика за нелегалната миграция, засилена охрана на границата. Реформаторите пък са настояли за приемане на антикорупционния закон. Цветанов днес обясни и защо ГЕРБ веднага са отказали да направят нов кабинет с техния мандат, а сега преговарят за мандата на реформаторите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: В началото е имало малко повече емоция, имало е решения, които може би не са били достатъчно добре обмислени.

БНТ: Има ли знак от страна на Брюксел, че ГЕРБ трябва да подкрепи ново правителство?

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Въпрос, на който трябва да бъдем много внимателни с отговора. Брюксел и по-специално лидерите в съвета на министър-председателите искат да продължи това, което е правено в България. Оценките, които са дадени от разговорите, които има премиерът двустранни и с канцлера Меркел, и с други европейски лидери, си задават въпроса защо при положение, че финансовите и икономическите ни показатели в страната са едни от най-добрите в целия ЕС, ние вървим към предсрочни избори.

Цветанов посочи, че към момента няма решение, което да обедини ГЕРБ, реформаторите и патриотите, но ще продължат разговорите и в следващите дни. А официалната среща с премиера, на която ще бъде взето решение дали ще има нов кабинет, ще бъде в понеделник. Според участници в разговорите, ако се стигне до кабинет "Борисов 3", част от министрите могат да запазят местата си, но в състава да бъдат допълнени и нови имена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключи конкурсът „България на длан
Приключи конкурсът „България на длан"
Противоречиви причини за спряната евакуация на цивилни в Алепо
Противоречиви причини за спряната евакуация на цивилни в Алепо