НОВИНИ

Разчистват на най-голямото незаконно сметище във Варна

Започна мащабно разчистване на най-голямото незаконно сметище в ромския квартал "Максуда" във Варна. Причината за това е, че от там ще минава част от трасето на новия булевард за града. Целта е да се облекчи трафикът, а задръстванията да намалеят.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
18:20, 27.10.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Сметището в квартал "Максуда" съществува в този вид от повече от 20 години. Хората в квартала са доволни, че след десетилетия най-накрая започна извозването на тонове отпадъци.

Жельо Занков: "Отдавна трябваше да го правят. Полиция, полиция, застанете тук с една камера и да ги снимат. Каруците изхвърлят боклука и готово. Изсипват го и заминават. То голяма мръсотия."

Живеещите наоколо непрекъснато се оплакват от миризмата на разглащия се боклук и ужасяващата гледка.

Мартин Пелев: "Ако не се чисти това – болести, деца имаме, минават, заминават на училище. Това трябва да се почиства."

От сметището в квартал "Максуда" ще бъдат изхвърлени 10 000 кубични метра отпадъци. Те ще се транспортират до регионалното депо в село Въглен.

От общината ще вземат и превантивни мерки, за да не се допусне ново мащабно замърсяване в квартала. В проекта се предвижда поставяне на геомрежи по стръмния скат, както и озеленяване на терена.

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: "Естествено ще бъдат направени и съответни ограждения, за да престане хвърлянето на боклуци по скатовете. Не е приемливо, това е лицето на града."

Заради огромното количество отпадъци почистването на сметището ще продължи и през следващата година. Тогава ще бъдат отпуснати нови средства за борба със замърсяването на терена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Режимът на Асад отговорен за химическата така от април
Режимът на Асад отговорен за химическата така от април
Разсекретиха документи за убийството на Кенеди
Разсекретиха документи за убийството на Кенеди