НОВИНИ

Протестът на КНБС поиска по-високи заплати

КНСБ организира протеста си под прозорците на Министерския съвет. Протестиращите се обявиха за по-високи доходи в редица сектори и заявиха, че няма да подкрепят бюджета. Ръководството на "Подкрепа" отказа от участие в протеста. Протестът на КНБС поиска по-високи заплати, но и нещо много важно - работодателите да зачитат правата на работниците.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:03, 27.10.2017
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Напрежение има в тези сектори, където заплатите са под 1000 лева. Затова на протест излязоха миньори, пожарникари, медицински сестри, пощальони. По-високи заплати - това поискаха работниците от цялата страна, които се събраха тук на протест. Те се обявиха за поне 100 лева увеличение на възнаграждението на всеки български работник и против премахването на клас прослужено време. заради зачестилите нарушения на правата на работещите - протестиращите поискаха и криминализиране на тези нарушения. От КНСБ смятат, че е необходима реформа в Кодекса на труда, така че да се въведе ред във формирането на заплатите.

;

Миньори, пожарникари, медициснки сестри, служители в администрацията, работници от цялата страна се събраха, за да кажат на висок глас, че трудно се живее с доходите, които получават. И тръгнаха на шествие.

Протестиращите настояха за поне 100 лева увеличение на заплатата на всеки български работник.

Протестиращ: Не може в цял свят да вземат нормални заплати, а ние да получаваме трошички.
Асен Божков: 1000 лева получавам - нищожни, 500 евро.
Сениха Тодорова: С 520 лева живее ли се? След като от първи януари минималната работна заплата става 510. За една медицинска сестра толкова много ли сапарите?
Иван Луков: Ще ни докарат до хляб и вода. Ние сме миньори и работиме по 30 години в рудниците и сме винаги без пари.
Пламен Калинков: Икономиии, икономии и пак икономии - така се живее.
Анатоли Иванов: Извънредния труд - той се компенсира с почивки, не се плаща.

Протестиращите настояха доходите у нас да догонят европейските и то скоро. Според тях всеки млад висшист трябва да стартира с поне 700 лева възнаграждение, за да не избяга в чужбина. Поискаха нормално заплащане на извънредния и нощен труд, както и въвеждането на необлагаем доход.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Никой няма да допусне - това казват хората - пипането на каквито и да било придобивки - и на доплащането за професионален опит, и на болничните и на всички други, които някой се опитва по един или друг начин да ореже.

Делегация от протестиращи внесе в министерския съвет декларация с искания. Вътре ги посрещна министъра на труда и социалната политика.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Аз не мисля, че по такъв начин на калпак трябва да се увеличават заплатите. Отново казвам - говорим за средно увеличение - не мога да твърдя за всички сектори. Правителството прави възможното чрез инструмента, който има, а именно минималната работна заплата да съдейства за увеличаване на доходите.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Каквото са дали, дали. От тука нататъка трябва да ни дадат още.

Протестиращите са получили уверението, че веднага щом се върне в България министър-председателят Борисов, заедно с финансовия министър ще се срещнат с ръководството на КНСБ, за да обсъдят исканията на синдидатите сектор по сектор.

;

Другата синдикална организация Подкрепа не дойде на протеста.

Протестиращите са получили уверението, че Бойко Борисов и финансовият министър ще се срещнат с ръководството на КНСБ, за да обсъдят изискванията на синдиката сектор по сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи от ВМС оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас
Военнослужещи от ВМС оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас
Сметище притеснява жителите на Дулово
Сметище притеснява жителите на Дулово