НОВИНИ

Разкриват изцяло "Панамските документи"

Тази вечер ще бъдат публикувани всички така наречени "Панамски документи". Те предизвикаха огромен скандал заради изтеклата информации за укриването на доходи в световен мащаб. Това обяви Международният консорциум на разследващите журналисти, който направи разкритията.

Георги Петров
от Георги Петров
06:27, 09.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Според изявление на организацията базата данни ще стане достъпна в 21:00 часа българско време. В нея ще се съдържа информация за над 200 хиляди дружества и фондации, регистрирани в 21 данъчни убежища в целия свят. От началото на април разкритията на "Панамските документи" предизвикаха множество разследвания по света и доведоха до оставката на премиера на Исландия и на испански министър.

Разкритите около 11 милиона документи на панамската адвокатска фирма "Мосак Фонсека" показаха как в големи мащаби се ползват офшорни дружества за прехвърляне на активи в територии с либерална данъчна фискална политика. Досиетата са свързани с хора в повече от 200 страни. От кантората вече заплашиха със съд Международния консорциум на разследващите журналисти в случай, че данните станат достъпни за широката публика.

В Съединените щати, където няколко щата действат като данъчни убежища за хора от всички краища на света, президентът Барак Обама коментира, че глобалната практика на избягването на данъци, улеснено от тайна юрисдикции, е "огромен проблем". За справянето с него според американския държавен глава са необходими множество законни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Деня на Европа
Отбелязваме Деня на Европа
Възстановиха параклиса Свети Георги в родопското село Дряново
Възстановиха параклиса "Свети Георги" в родопското село Дряново