НОВИНИ

Разпети петък е!

Православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. В този ден от Страстната седмица постът е особено строг - не се яде и не се пие вода.

bnt avatar logo
от БНТ
07:14, 29.04.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Разпети Петък е най-тежкият и тъжен ден за християнския свят - денят, в който Божият Син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството.

Според евангелските писания в деня на кръстната смърт на Божия син небето и земята се отворили, слънцето се скрило и дневната светлина отстъпила място на мрака.

Разпети петък е ден на духовно пречистване затова се спазва изключително строг пост. Днес не се подхваща каквато и да е работа. Християните се обръщат към себе си, за да се покаят и пречистят помислите и душата си.

Днес не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Песнопенията са посветени на страданията и кръстната смърт на Исус Христос. В храмовете се издига символичен гроб на Божия син, а на престола се поставя Плащеницата.

Миряните минават под нея като по този начин се прекланят пред Христовото страдание и изказват благодарността си за изкуплението на Човечеството. Вярва се още,че днес всеки, който мине под Плащеницата, ще отнесе в дома си и частица от Иисус Христос.

;

Вижте в следващото видео прякото включване на Илина Бисерова от катедралния храм "Александър Невски" в новините "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик се очаква в първия от серията почивни дни
Засилен трафик се очаква в първия от серията почивни дни
БНТ 2 подарява великденски яйца в подкрепа на българските производители
БНТ 2 подарява великденски яйца в подкрепа на българските производители