НОВИНИ

Столичани дариха 12 тона дрехи в специалните контейнери

12 тона стари дрехи и текстил са събрани до този момент в специалните контейнери на Българския червен кръст в София.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:32, 28.04.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Вместо да изхвърлят ненужните дрехи, чанти, хавлии и завеси, хиляди софиянци избраха те да отидат за хора в нужда. Всеки килограм дарени дрехи носи 10 стотинки в касата на Българския червен кръст.

Средствата ще бъдат използвани за дейностите на организацията в подкрепа на уязвимите хора в бедствени и кризисни ситуации. А къде отиват дарените от хората дрехи?

Петранка Недялкова: "Вече за 1000 души са отделени дрехи за употреба при бедствия".
;

Друга част от даренията, които могат да се използват за носене, ще заминат за Третия свят, където ще бъдат продавани в магазини за дрехи втора употреба на достъпни цени. А негодните за употреба ще бъдат преработвани в първата такава фабрика у нас, която се изгражда в Пловдив.

Петранка Недялкова: "Ще бъдат използвани за направата на кърпи за производството, за топлоизолационна вата, за материали и кърпи, които ще се използват в автомобилостроенето и въобще в промишлеността".

На всеки от специалните контейнери за дрехи има номер, на който гражданите могат да позвънят ако съоръжението вече е препълнено. До края на годината от Българския червен кръст планират контейнерите за дарения в София да достигнат 100, както и такива да бъдат поставени на територията на цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветен празник за младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в Кюстендил
Цветен празник за младежите от Центъра за настаняване от семеен тип в Кюстендил
Над 200 000 автомобила напускат София в следващите часове
Над 200 000 автомобила напускат София в следващите часове