НОВИНИ

Разпитаха свидетели по делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Поредно неуспешно искане за отвод, а после разпит на свидетели имаше днес по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е на съд за опит за умишлено убийство на новородено. Случаят е от пролетта на миналата година. Според прокуратурата по време на нощно дежурство акушерката е пребила почти до смърт 4-дневната Никол. Момиченцето беше прието с риск за живота в болница "Токуда".

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 19.12.2016
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Както винаги съдебното заседание започна с искане за отвод - този път на прокурора, заради пристрастност. Защитникът на акушерката е направил над 20 искания за отвод на съда и на прокурора. Обсъждането им отнема доста от времето на заседанията. Адвокатката на родителите на Никол заяви, че заради поведението на колегата ѝ, нейните повереници вече не идват в залата и са отчаяни от хода на делото.

Диана Даскалова, адвокат на родителите на Никол: "Трудно е да повярвате, но хората наистина са обезсърчени. Те считат, че нещо се разиграва извън приетото, което и аз мога да допусна."
Николай Христов, прокурор: "Очевидно, че той разчита да бави, да протака делото, винаги да почваме с час и половина закъснение. Нищо не може да бъде направено, прави се това, което прави съдът - произнася се по искането за отвод."

Адвокат Янев коментира, че исканията за отвод целят да осигурят безпристрастен процес. Той за пореден път каза, че прокурорът е събирал едностранчиво доказателства и лансира версията, че Никол е била изпусната случайно много след смяната на Ковачева.

Владислав Янев, адвокат на акушерката: "Дори да се окаже вярно, че тя го е ударила, тези удари не са били от интензитет, който да причини счупване на черепа."

Съдът все пак успя да разпита 6 свидетели. Сред тях бяха лекари от Токуда, които са били извикани по спешност заради влошаването на Никол. Те разказаха, че бебето нямало видими синини и охлузвания, но било много бледо. При по-обстоен преглед е установен оток на главата, а скенерът показал черепно-мозъчна травма.

Евгения Игова, неонатолог: "Ще бъде установено от съда - кой го е извършил, как го е извършил - нашата работа беше да лекуваме детето и да направим всичко възможно за неговото стабилизиране."

Според прокурора въпреки постоянните искания за отвод, свидетелите по делото вече са преполовени. Процесът ще продължи в края на януари.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиене на козметичен продукт уби десетки хора в Русия
Пиене на козметичен продукт уби десетки хора в Русия
Последен шанс за Хилари Клинтън
Последен шанс за Хилари Клинтън