НОВИНИ

Разцвет на ръчните плетива в Исландия

В епохата на високите технологии понякога с носталгия си припомняме за стари занаяти, в които всичко се прави на ръка. В Исландия се възражда една от старите традиции на този северен остров - плетенето на пуловери. Съчетана с модерния прагматизъм, тя се превръща в доходен и екологичен бизнес.

Фани Аронова
от Фани Аронова
06:42, 15.10.2018
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Исландия е известна с трикотажните вълнени изделия, произвеждани в малки фабрики из острова. Ледената земя изнася по света и ръчно плетени пуловери и припомня своя стара традиция, позната по цял свят.

Всичко тръгва от овцете, доведени от викингите преди повече от 11 века. Докато се приспособяват към суровия климат козината им придобива уникални свойства. Днес от най-добрите сортове вълна се произвежда исландската прежда.

Сигурдир Гунарсон, управител в "Истекс": След финансовата криза през 2008 г. продажбата на прежда силно нарасна. По-късно спадна, но все още има голямо търсене в райони като скандинавските страни, Германия и САЩ.

Здрава и лека, мека и устойчива на влага - тази прежда е идеална за припомняне на едно позабравено занимание. Затова се търси къде ли не, особено в северните страни.

Ведис Йонсдотир, дизайнер на плетива: Плетивата станаха много популярни в Швеция. Там правят събирания, на които хората си носят игли и плетат.

Исландската прежда се обработва почти без химикали, по най-природосъобразния начин. От нея се плетат и красиви пуловери, които се изнасят по света. Обемът на продукцията не е голям - около 40 000 бройки годишно. Така на практика всяко изделие е уникално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще участва в отбелязването на празника на авиацията и ВВС
Президентът Радев ще участва в отбелязването на празника на авиацията и ВВС
Треска за злато в Босна
"Треска за злато" в Босна