НОВИНИ

Река Стряма излезе от коритото си

Река Стряма излезе от коритото си и е на път да залее земеделски площи в района на пловдивското село Трилистник. Потенциален риск има и за част от къщите в ниската част. Днес комисия от специалисти описа критичните точки. На места водата е само на 50 см под дигите.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:15, 19.05.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Проблемът стои неразрешен вече няколко години. Само от началото на 2016-а кметът на Трилистник е изпратил три докладни за опасността селото да остане под вода. Отговорът на институциите е, че пари няма.

Мирчо Петров, кмет на село Трилистник: "Критичните точки само в участъка на село Трилистник са три, но една от тях е достатъчна, за да залее селото и земеделските земи."

Освен нивите на хората напълно реален е рискът да бъде потопена и наскоро изградената пречиствателна станция. В нея са инвестилани над 1,2 милиона лева.

Комисията видя новопоявил се остров, който отклонява реката от коритото. От „Напоителни системи”, които следят за състоянието на дигите, заявиха, че до края на годината се очаква решение на проблема.

Петьо Коцев, Напоителни системи – Пловдив: "Трябва да се изградят предпазни буни, насочващи. Трябва за се възстанови заливаемата берма. Обектът е включен в списъка за изпълнение за тази година. Нужната документация е изпратена в централното управление и в министерството на земеделието и чака обществена поръчка."

Опасни участъци по поречетието на Стряма има и в селата Калековец, Маноле и Стряма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световна премиера на български музикален продукт
Световна премиера на български музикален продукт
ДРУГИТЕ НОВИНИ
ДРУГИТЕ НОВИНИ