НОВИНИ

Река Йордан по пътя на конфликта

История за водата, символичното значение на река Йордан и как тя и свързва, и разделя. Надежда Василева разговаря с журналиста Исак Гозес за „Плюс това“.

Надежда Василева
от Надежда Василева
10:05, 06.01.2018
Чете се за: 01:58 мин.
По света

Това е история за свещените води на една река по пътя на конфликта в Близкия изток. Река-символ. На кръщението и вярата. Реката, в която е покръстен Иисус Христос. Река-граница. Между Йордания и Израел, между палестинските територии на Западния бряг и Йордания.

Исак Гозес, журналист: Дали ги свързва, или ги разделя, е много деликатно да се разсъждава. Част от общия конфликт може би е тя.

Някога река Йордан била много по-пълноводна. През годините все повече изтънява и се прибира в коритото си.

Исак Гозес, журналист: В един пътепис един казва - мога да я пресека навсякъде, няма дори да надмине главата ми. Толкова е дълбока, широка е съвсем малко. Обаче е Йордан. Река Йордан, която се знае от преди 2 хиляди и повече години, защото там Христос е покръстен от Йоан Кръстител. Тогава се е появил гълъбът, кацнал е на рамото и така Господ е подал знак, че това е неговият син.
;

Дори точното място, където е покръстен Иисус е обект на спорове. А хиляди християни идват край река Йордан, за да усетят силата на ритуала на кръщението в свещените води. Реката има символично значение и за евреи, и за мюсюлмани. Най-ценният ресурс - водата обаче е част и от десетилетните битки между израелци и палестинци.

Исак Гозес, журналист: Там битката ще е жестока, защото не става въпрос за един-два километра, или едни възвишения. Става въпрос за живот, става въпрос за вода. Тя е животът на две държави и три и повече. Защото тя се влива в езерото Галилея, така нареченото Галилейско езеро, това езеро е главният източник на вода за Израел. Много важна е реката, защото дава вода, тя снабдява с вода и Мъртво море, солено море, което не се оттича. Там е най-ниската точка на земното кълбо. Реката се нарича от иврит спускаща се, слиза отгоре надолу.
;

Въпросът за спасяването на реката става част и от политически призиви за сътрудничество между Израел, Йордания и палестинските власти. Журналистът Исак Гозес не смята, че е възможно в близко бъдеще да се реши спорът между евреи и палестинци в друга битка - за Ерусалим.

Исак Гозес, журналист: Как г-н Нетаняху обяви - това е неделим град. Хубаво неделим град, ама той си е разделен априори и как ще го съберем е въпросът. Не знам дали въобще ще се построи посолство, и като се построи, какво значи това - нищо не значи. Това нищо не променя. Градът си остава така разделен на две, както си беше досега. Едните не ходят в едната част, другите не ходят в другата. Старият град си е стар град, той е на света, хората само се молят да е спокоен там, да отидат да го видят, хората от целия свят.

Смята, че и израелци, и палестинци са уморени от битки.

Исак Гозес, журналист: Ако се появят млади хора, които успеят да кажат - създаваме 2 нормални силни държави, те ще бъдат силни, защото мястото е интересно, защото хората са способни и живеем като добри комшии, съседи. Ако това стане - но това е в рамките на фантазиите, аз не мога да си го представя като реалност.

История за свещена река, за живот в зоната на конфликта, и битка за вода.

Исак Гозес, журналист: При нас няма такъв проблем, при нас Господ е дал много, само че ние не умеем да го оценяваме. Битката за вода може би в световен мащаб може би ще бъде жестока, не само около река Йордан.

И колко ли вода ще изтече в търсене на решения? Дали реката ще събира или разделя, когато пред времето всички са равни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 нови случая на заразени с трихинелоза в Бургаско през декември
15 нови случая на заразени с трихинелоза в Бургаско през декември
Саудитският крал увеличава заплатите на държавните служители
Саудитският крал увеличава заплатите на държавните служители