НОВИНИ

Голям интерес предизвикват личните вещи на Христо Ботев в Калофер

Малцина се предметите, които вече 170 след рождението на Христо Ботев пазят паметта за него. Те са изложени в музея на Христо Ботев в родния му град Калофер. Най-голям интерес за посетителите са личните вещи на Ботев.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:10, 06.01.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Само 4 са вещите, които са се запазили от живота на Ботев - джобният му часовник и няколко от писалищните му принадлежности. Комплектът включва мастилница от синьо стъкло, поставка за перодръжки и попивателна.

Ася Николова - директор на НМ "Христо Ботев": И малкото останали предмети от бунтовния барутен живот на Ботев са достатъчно ценни реликви - това са българските съкровища, които всеки един истински българин с благоговение, посещавайки най-големия храм на Ботев, неговия музей.

В музея са експонирани снимки и писма на семейството на Ботев. Ценен експонат е и печатната преса, на която той е отпечатвал вестник "Знаме". В къщата, в която поетът е живял най-дълго време и която се намира в непосредствена близост до музея, са изложени само чакръкът и шевната машина, с които Ботевата майка е изхранвала семейството. Според директорката на музея въпреки малкото запазени вещи и предмети по-важното е всеки българин да мисли за Ботев като част от българското национално богатство.

Ася Николова - директор на НМ "Христо Ботев": Защото това е човекът, който може би пророчески е казал, че българският народ не е в гроба на своето преминало, а в люлката на своето бъдеще.

Всяка година над 60 000 души от страната посещават музея и изкачват стъпалата до паметника на Ботев, за да се поклонят пред живота и делото на великия поет и революционер.

Любомир Ранев: За мене Ботев е България.
Кирил Кирчев: Ботев е един изключителен пример за България и много българи би трябвало да се замислят.......какъв е бил Ботев, какво е направил и как е загинал.

Сред най-честите посетители на музея са студентите и семействата с деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна ремонт на покрива на джамията „Ибрахим паша“ в Разград
Започна ремонт на покрива на джамията „Ибрахим паша“ в Разград
Корабни контейнери се превръщат в студентски общежития в Дания
Корабни контейнери се превръщат в студентски общежития в Дания