Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас

С 30 000 са намалели медицинските сестри у нас през последните 20 години. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях в момента у нас работят малко над 26 000 сестри. Почти половината от тях обаче са в пенсионна и предпенсионна възраст.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:35, 06.01.2018
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В извънболничната помощ недостигат 11 000 сестри, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям. За последните 20 години акушерките са намалели наполовина.

В "Майчин дом" свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри.

Росица Георгиева - главна акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом": Започваме от това, че са ни все още ниски стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри. Друга причина е, че относително малък е приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри.

През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри. В София са приети 160 студенти.

Проф. Галина Чанева - ръководител на катедра "Здравни грижи". Факултет по обществено здраве, МУ -София: Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така, защото това е една доста отговорна професия.

Деница завърша тази година и вече прочува възможностите за работа в чужбина. Би останала у нас при определени условия.

Деница Пенева - студент: Заплащането е хубаво, ако се повиши. Също така, ако има повече квалификации, които да носят бонуси за самия медицински персонал, да има той стимули да се развива и да ги придобива.

През миналата година здравното министерство е издало 10 удостоверения за работа в чужбина на медицински сестри. Според изискванията на Световната здравна организация за Европейския регион на всеки 100 000 души трябва да има по 740 сестри и акушерки, у нас се падат по 485. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 58 години.

Петя Найденова - зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи: В рамките на близките 5 до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите. Една сестра работи на 2-три места, за да може да скалъпи някакъв бюджет, за да изхрани семейството, децата.

Средната заплата на сестрите е около 600 лева. Съсловната организация настоява за среща със здравния министър и иска стартовите възнаграждения да се увеличат на 1500 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко загинали на пътя в сравнение с 2016 г.
По-малко загинали на пътя в сравнение с 2016 г.
​Пътят Русе-Бяла е все така опасен, хората чакат новата магистрала с нетърпение
​Пътят Русе-Бяла е все така опасен, хората чакат новата магистрала с нетърпение