НОВИНИ

Рекордно високи сметки за март получиха абонати на „Топлофикация“

Защо сметките за парно в София през март са по-високи въпреки, че месецът беше значително по-топъл - с около 4 градуса средно по-висока температура? Клиенти се оплакаха в "По света и у нас", че това е най-високата им сметка за сезона. От дружеството обясниха, че не е коректно да се правят сравнения с предходните месеци, те трябвало да се правят със същия месец за миналата година.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:22, 20.04.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Лидия Делирадева е шокирана от последната си сметка за парно. Тя е 432 лв. за апартамент с големина 150 кв.м

Лидия Делирадева: Върнахме назад, намерихме старата сметка, тя е 213 лв, което означава, че в сравнение с миналогодишния март, ние имаме над 100% увеличение, ако някой ми каже, че това е нормално, аз не мога да го приема и ще подадем жалби навсякъде, където е необходимо.

Миналата година средната месечна температура за март е била с 3 градуса по -висока, а общото потребление на топлина с 40% по -малко, обясниха от "Топлофикация" и напомниха за увеличението на топлинната енергия с 23 % през април 2017-та, което също се е отразило на сметките през този сезон.

Елизабет Павлова, ПР "Топлофикация": Тогава, когато вече бъдат отчетени уредите, а това предстои след няколко седмици и бъдат изготвени изравнителните сметки, тогава вече хората ще имат реална представа какво са потребили и какво са платили.

Хората обаче трябва да платят сумите сега, а не след изравняването, в противен случай се трупат лихви. Освен това според Закона за защита на потребителите трябва да плащаме само реалното потребление.

-За цялата зима най-високи сметки плащам сега!

-За март е 152 лв. за 38 кв., нали разбирате , че това е драстична сума и няма как да бъде платена от нормалните хора!

Бившите абонати на дружеството са недоволни, че трябва да плащат за тръбите, които минават през апартаментите им, оплакват, че сметките за март достигат 100 лв за услуга, от която са се отказали.

Преди няколко дни Върховният административен съд отмени методиката, начисляваща такса сградна инсталация, а от Министерството на енергетиката предвиждат законодателни промени.

Решението на съда не е окончателно, защото може да бъде обжалвано. От "Топлофикация" обясниха, че не става дума за цялостно премахваме на таксата за сградна инсталация, а само за метода на пресмятане. От дружеството все пак очакват промени в наредбата за топлоснабдяване , тогава щели да коригират изчисленията си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват защо в държавна администрация искат хартиени свидетелства за съдимост
Проверяват защо в държавна администрация искат хартиени свидетелства за съдимост
Доналд Тръмп във вихъра на поредния вътрешнополитически скандал
Доналд Тръмп във вихъра на поредния вътрешнополитически скандал