НОВИНИ

Републиканците и демократите в разгорещена битка на процеса срещу Доналд Тръмп

В горната камара на американския Конгрес започна по същество процесът за отстраняване на Доналд Тръмп от поста му. Сенатът се преобрази в съдебна зала, след като Камарата на представителите гласува миналия месец за импийчмънт на президента - за злоупотреба с власт и за въпрепятстване на разследването срещу него. Още в първите секунди на процеса тази вечер републиканците и демократите влязоха в разгорещена битка - за процедурните правила.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
22:54, 21.01.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс ръководи формално процеса. Но правилата за хода му на практика определя лидерът на мнозинството на Републиканската партия в Сената Мич Макконъл. Демократите възнегодуваха остро срещу изложения от Макконъл план с обвинения, че той иска да блокира изслушването на свидетели и представянето на нови доказателства.

Адам Шиф, конгресмен от Демократическата партия: Тези правила не са за справедлив, а за опорочен процес. Ако ще е такъв, значи не искат американският народ да види доказателствата и възнамеряват да действат в съзвучие с президента - да му позволят да продължи да възпрепятства Конгреса и да лиши американците от правото да разберат истината.
Чък Шумър, лидер на Демократическата партия в Сената: Резолюцията на Макконъл е национален срам. Това ще остане в историята като един от мрачните дни на Сената.

Макконъл обясни, че обвинението, начело с конгресмен Шиф, и адвокатите на Тръмп ще имат по 3 дни за пледоарии. След това сенаторите, в ролята на съдебни заседатели, ще могат да задават уточняващи въпроси. И чак накрая демократите могат да се надяват.

Мич Макконъл, лидер на Републиканската партия в Сената: Сенатът тогава ще реши дали ще са необходими каквито и да било допълнителни доказателства или разпити на свидетели, за да си изясни дали решението на Камарата на представителите за импийчмънт е успяло или не е успяло да прескочи високата летва на изискванията, за да бъде отменен резултатът от демократични избори.

В началото на процеса срещу него Тръмп беше в Давос на Световния икономически форум, като обясни, че това за него е много по-важно.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Онова е просто измама. Лов на вещици, който продължава вече години. И честно казано е срамота.

С 53-ма републиканци от общо 100 сенатори първо в историята отстраняване на президент на Съединените щати от поста му изглежда невъзможно. Защото за това са необходими минимум 67 сенаторски гласа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Памела Андерсън се омъжи за продуцента Джон Питърс на тайна церемония в Малибу
Памела Андерсън се омъжи за продуцента Джон Питърс на тайна церемония в Малибу
Владимир Путин назначи новото правителство на Русия
Владимир Путин назначи новото правителство на Русия