НОВИНИ

Родители искат бебето и майката да имат контакт веднага след раждане

Омаловажен ли е първият контакт между майка и новороденото й дете в българските болнични отделения? Коалиционна мрежа за майчино-детско здравеопазване представи резултатите от анкета във връзка с липсата на първия контакт между майки и бебета.

Диана Миткова
от Диана Миткова
21:27, 05.01.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Резултатите от анкетата, проведена през декември 2015 година, показват много висока степен на неразбиране на важността на първия допир, като в 86% от случаите е нарушена връзката между новородените и майките.

Анкета сред повече от 5000 жени, родили през последните три години показва, че според майките основният проблем е липсата или прекалено краткият първи контакт с току що роденото им бебе. Психолозите обясняват.

Елена Кръстева - психолог, председател на сдружение "Естествено": "Контактът кожа до кожа предотвратява негативните ефекти от разделянето на новороденото, подпомагайки оптималното развитие на мозъка му и улеснява привързаността."

От сдружението са категорични, че след раждането бебето трябва да остане при майка си поне за един час, освен ако не се налага да бъде прегледано веднага. Изследванията показват, че така се постига по-силна връзка между майката и новороденото, то се адаптира по-лесно към всичко около него. Сияна е родила преди 4 месеца. Казва, че именно липсата на контакт с новороденото ѝ бебе е засилила следродилната ѝ депресия.

Сияна Николова - майка: "Бебенцето ми беше показано ето така - нагоре. "Ето, честито, имате момиченце." И след това беше допряно точно до бузата ми за части от секундата и го отнесоха. Такава празнина изпитвате, че тя с нищо не може да се сравни. Все едно някой ви е изтръгнал сърцето".


;

От акушеро-гинекологичната болница "Шейново" потвърдиха, че преди наистина практиката е била такава, но сега вече след раждането на бебето, се обръща особено внимание на първия контакт.

Кирилка Цекова - старша акушерка на родилно отделение "Шейново": "След раждането ако тя желае бебето абсолютно се дава на майката, да го прегърне, няколко минути то да остане при нея точно по този начин - кожа в кожа и след това чак се взема от педиатрите за преглед".

И прегледът се случва пред очите на майката.

Аделина Ружина - лекар, неонатолог в "Шейново": "Става в рамките на минути, това може да се случи дори върху корема на майката, тоест да не бъдат разделени".

От Световната здравна организация също препоръчват ранния необeзпoкояван контакт между майката и нейното бебе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код в 5 области на Северна България заради поледици утре
Жълт код в 5 области на Северна България заради поледици утре
Въоръжен грабеж на банков клон в столичния квартал Люлин 7
Въоръжен грабеж на банков клон в столичния квартал "Люлин" 7