НОВИНИ

НАП временно не издава документи за здравния ни статус

Издаването на документи за здравен статус от Националната агенция за приходите в момента е спряно. Наш зрител от Търговище се оплака, че в края на миналата година е погасил здравните си осигуровки, но не може да получи удостоверение за непрекъснати здравни права, нито да направи електронна справка. Петър Панчев се притеснява, че ако му се наложи лечение в болница няма как да докаже, че е здравно осигурен. От приходната агенция признаха, че информационното обслужване на клиентите е спряно до 7-ми януари заради актуализация на данните.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
19:43, 05.01.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Петър Панчев е международен шофьор и на 30 декември внесъл по банков път дължимите здравни осигуровки от 86 лв. за четири месеца. В първия работен ден на тази година отишъл в офиса на НАП в Търговище, за да му издадат удостоверение за непрекъснати здравни права, но му отказали.

Петър Панчев: "И ми казаха, че в момента се приключва финансова година и най-вероятно такова удостоверение ще ми бъде издадено чак на 11-ти. Ами те в момента застрашават все едно моя живот, аз в продължение на две седмици нямам право на медицински грижи ако се наложи".

От местния данъчен офис обясниха, че се извършва актуализация на данните в информационната система. В сайта на НАП още на 29 декември клиентите са били уведомени, че в периода 4-6 януари агенцията няма да издава такива удостоверения.

Антония Стойчева, директор ТД на НАП - Търговище: "Да, може би тази ситуация създава известно неудобство за нашите клиенти. Все пак ние приемаме всички документи и на 7-ми при работеща система вече ще бъдат издавани удостоверения".

Оказа се обаче, че Петър Панчев и други в неговото положение нямат място за притеснение. В края на миналата година е приета промяна в Закона за здравното осигуряване, която дава възможност само с представяне на бележката за внесените здравни осигуровки да бъдат приети например в болница.

Емил Стоянов, директор на РЗОК - Търговище: "Всеки едни документ, който лицето представи пред здравните органи, че е внесъл здравни осигуровки, независимо дали в системата в момента излиза, че е здравноосигурен или не - формират неговия здравноосигурителен статус".

От НАП уточниха още, че до края на януари е възможно да има и забавяне при издаването на удостоверения за данъчни задължения заради внедряване на нова електронна система.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Смелчаци се хвърлят по списък за кръста на Богоявление
Смелчаци се хвърлят по списък за кръста на Богоявление
В Париж почитат паметта на жертвите от атентатите в редакцията на Шарли Ебдо
В Париж почитат паметта на жертвите от атентатите в редакцията на "Шарли Ебдо"