НОВИНИ

Вълноломът във Варна е укрепен

Във Варна приключи укрепването на вълнолома. Това е първата част от цялостния ремонт на стената, издигната преди 120 години, за да защитава варненското пристанище от морските вълни. През цялата година ще продължат проучването и вторият етап от ремонта на вълнолома, от Областната управа търсят финансиране и за ремонт на буните.

bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 05.01.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Варненският вълнолом и издигнат през 1906-а година като част от варненското пристанище, като основната цел е да предпазва портовите съоръжения. Сега стената защитава също Морска гара и пътя към нея. Геоложките и конструктивните проучвания показаха, че по стената има сериозни щети.

"Основата, върху която е построена вълноломната стена, е тинеста и всъщност това съоръжение изисква много сериозна дейност", каза Кристиян Богоев, заместник областен управител.

Планираните ремонти са в две части, до момента е изпълнена първата.

"Покрити са надземните части на вълнолома, насипани са огромно количество камъни в основната част. Поставени са огромна част от парапетите, които са необходими като предпазна мярка, така или иначе предстоят много сложни мероприятия оттук нататък", допълни Кристиян Богоев.

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ извършва главната част от ремонта на стената, предстои да се довърши насипването на камъни в клетките, които разбиват вълните. През тази година от варненската областна управа ще търсят средства и за укрепване на буните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима освободени от ръководни постове в структурата на АБВ в Петрич
Четирима освободени от ръководни постове в структурата на АБВ в Петрич
Промени в закона за майчинските
Промени в закона за майчинските