НОВИНИ

Масово тровят домашни кучета в Пловдив

Нова вълна на отровени домашни кучета залива Пловдив. Само за седмица около Коледните и Новогодишни празници близо 10 животни са починали след отравяне, алармират техните собственици. Инцидентите са станали в кварталите "Кършияка", "Гагарин" и "Гаганица".

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
19:15, 05.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Със сълзи в очите Светла си спомня за отминалата Коледа. Вместо празник семейството й преживява истинска трагедия. Минути след обичайната разходка две годишният голдън ретрийвър Бари умира в конвулсии. През следващите дни и други животни в квартала са споходени от същата съдба.

„В началото си мислехме, че може да е някакво съвпадение. Но при толкова кучета с едни и същи симптоми с един и същ фатален край“, сподели Светла Ликадзиалкас.

Вероятната отрова е ланат с основна съставка метомил. Среща се в тор за растения. Използва се най-вече за подхранване на рози и е силно токсична.

„Симптомите настъпват много бързо. Вече абсорбирала се голяма част от отровата продължава да дава основно неврологични ефекти“, обясни ветеринарният лекар д-р Надежда Костадинова.

Трима от потърпевшите са подали сигнал до полицията. След поредното масово отравяне на домашни кучета в Пловдив общинският инспекторат в града се самосезира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подводен оглед заради хвърлянето на кръста
Подводен оглед заради хвърлянето на кръста
Топлофикация в Русе увеличи подаваните мощности
"Топлофикация" в Русе увеличи подаваните мощности