НОВИНИ

В Калофер се готвят за традиционното ледено хоро на Йордановден

Поглед към утрешния голям празник - Йордановден. Всяка година на 6 януари - жителите на Калофер имат своя уникална традиция за Богоявление - Леденото хоро. На този ден, стотици мъже, облечени в народни носии, развяващи национални знамена, влизат в студените води на Тунджа и играят хоро под звуците на гайди и тъпани.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Станислав Ангелов
18:50, 05.01.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Днес никой тук не си спомня кога и как е възникнала традицията на мъжкото хоро в ледените води на Тунджа. Във времената на атеизъм местните трудно съхранили традицията. Може би и за това тук не е важно кой ще хване кръста на Йорданов ден, когато стотици мъже ще се хванат на мъжкото хоро в ледените води на Тунджа, спасеният кръст по традиция се дава на най-малкия участник в хорото.

Недялко, най-малкият участник в хорото: "Едно, две, три, четири... - Колко минути ще играеш във водата? - Четири минути."

;

Четиригодишният Недялко, освен най-малкият участник в утрешното хоро е и най-нетърпелив. Гордее се с новата си носия. Баба му я ушила специално за утре.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: "За нас е важно, тази традиция да се запази и тези малките деца да я приемат, а те го приемат с охота, по-всичко си личи, че още на 2-3 годинки, подскача и иска да бъде с нас."


;

Днес бригаден генерал Груди Ангелов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, освободи всичките си хора, за да разбият ледовете на Тунджа и да построят бента. Но имаха и друг стимул.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: "Тази нощ не се спи в Калофер, всички участници са будни - не са длъжни да употребяват алкохол, но се подгрява, и всички са усмихнати на сутринта."
;

На 6-ти януари "Денят започва" от Калофер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австриец прави реплики на филмови автомобили
Австриец прави реплики на филмови автомобили
Неплатените данъци с изтекла давност ще бъдат отписвани служебно
Неплатените данъци с изтекла давност ще бъдат отписвани служебно