НОВИНИ

Подводен оглед заради хвърлянето на кръста

Всяка година на Йордановден във Варна десетки смелчаци на възраст от 16 до 90 години се хвърлят в ледените води на морето с желанието на уловят кръста. За да се избегнат инциденти обаче, ритуалът протича под наблюдението на военни водолази. Всяка година ден преди хвърлянето на кръста, те правят подводен оглед за опасности на морското дъно.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
19:17, 05.01.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Групата водолази вече е на Първа буна. Двама от тях се спускат на дълбочина 4 метра. Температурата на морската вода е 6 градуса.

"Ден преди Богоявление групата не е голяма, наблягаме на по-сериозен личен състав на самия ритуал, понеже смелчаците понякога са над 50, 60 човека и е нужно да имам във водата поне 5-6 човека да оказват съдействие", каза капитан-лейтенант Илия Стойчев.

Водолазите не са сред участниците в ритуала за хващането на кръста на Богоявление, но като професионалисти съветват всички, които ще се гмурнат в ледените води.

"Моят съвет е да са си починали предния ден, да не са употребили алкохол - това е важно. Да се климатизират, преди да скочат и мога да ги уверя, че са в безопасност", допълни капитан-лейтенант Илия Стойчев.

Огледът приключи, водолазите излязоха от морето. Не бяха открити никакви опасни предмети под водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в закона за майчинските
Промени в закона за майчинските
Масово тровят домашни кучета в Пловдив
Масово тровят домашни кучета в Пловдив