НОВИНИ

Родители на деца с увреждания на пореден протест

Майки на деца с увреждания от Добрич протестираха за пети път с искане за достоен и пълноценен живот. Така те се включиха в националния протест. Родителите настояват да има регистър на лицата с увреждания според заболяванията им, а бюджетът за лична помощ да е съобразен с индивидуалните потребности на всеки от тях.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надя Карапанчева
17:00, 17.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Родителите на деца с увреждания в Добрич протестираха пред сградата на общината с искане за социална справедливост. Според промените в Закона за семейните помощи, месечната сума, която получават децата с увреждания, е между 350 и 930 лева в зависимост от степента на увреждане. След навършване на пълнолетие обаче младежите живеят със 136 лв социална пенсия, което ги обрича на мизерия.

Стела Илиева, майка на дете с увреждане
"Това е вече обидно, това е недопустимо. Няма как да се отглежда дете, защото то дали на една или на 18, 20 или 30 години, то си е дете".

Емилия Колева сама отглежда 24-годишния си син с мускулна дистрофия. Преди е имала собствен бизнес, но днес животът ѝ е посветен изцяло на младежа, който е напълно зависим от нея.

Емилия Колева, майка на дете с увреждания
"Съпругът ми е починал от левкемия, сами се оправяме в живота. Колкото е по-голямо едно дете, колкото е по-тежка диагнозата, толкова е по-трудно преживяването, оцеляването, обгрижването. Един път обречени от съдбата, един път обречени от държавата".

Протестиращите майки носеха черни балони като символ на неадекватната социалната политика към хората с увреждания.

Стела Илиева
"Като станат на 18, стават абсолютно невидими за нашата държава. Не погребвайте децата ни над 18. Вече сме в траур".

Протестното шествие премина през центъра на града и парк „Свети Георги”. Майките блокираха за кратко движението по бул. „25 септември” и пуснаха черните балони в небето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството прие 3-годишната бюджетна рамка
Правителството прие 3-годишната бюджетна рамка
Заместник-министър Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав
Заместник-министър Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав