НОВИНИ

Тристранен съвет ще разгледа два варианта за формиране на минимална заплата

Два варианта за формиране на минималната работна заплата ще бъдат разгледани в тристранен съвет - държава, синдикати и бизнес. Това съобщи социалният министър Бисер Петков. Опция остава и предложението за отпадане на минималната работна заплата и въвеждане на задължителни най-ниски възнаграждения по браншове.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:43, 17.05.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Синдикати, работодатели и държава са категорични, че е крайно време да се въведе общ модел за формиране на минималната работна заплата, а не това да е тема номер едно при разглеждането на всеки бюджет.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: "Много бих искал тези усилия, тази многогодишна дейност да даде резултат, да се стигне до съгласие, защото това ще обективизира процеса и ще снеме този въпрос, който винаги се активизира всяка година когато съответно започва бюджетната процедура."

По думите на Петков синдикатите настояват минималната работна заплата да се формира като сума между достигнатото досега ниво и таван 50% от средната работна заплата за следващата година. Работодателите обаче искат същото, но таванът да бъде максимум 42%. Идеите си бизнеса и синдикатите развиха в предаването на БНТ - Референдум. Работодателите искат час по-скоро да има ясни правила.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: "Ще обясня нещо, което може би много хора не могат да го разберат предполагам, че и господата синдикалисти. В България има няколко вида индустрии, има индустрии, които в момента този дебат въобще не ги интересува. За тях заплатата от 500-600 лева е нещо, което те отдавна са забравили. От ЕК ние търпим критика, че нямаме механизъм за определяне на МРЗ, няма обективни критерии."

Синдикатите не виждат нормален диалог и развитие по темата.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: "Смятам, че този елемент на диалога и на дебата отсъства вече, тоест ние не говорим за минималните доходи, за минималните работни заплати по икономически дейности, такива каквито хората искат да видят, там където те конкретно работят."
Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа": "Не се случва нищо ново по цялата тази тема, въпросът е дали ще намерим начин да стигнем до него и да го опаковаме в подходяща форма."
Васил Велев: "Средната заплата е с 60% по-високо отколкото в страните, където има административно определяна минимална работна заплата, а безработицата е с 40% по-ниска."
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: "След проведените срещи, аз съм по-малко оптимист за финализиране на тези преговори успешно и подписване на такова споразумение, защото останах с впечатление, че двете страни все още имат конкретни различия по някои въпроси относно механизма за определяне на МРЗ."
Владислав Горанов, министър на финансите: "Ако не успеем да постигнем общо решение как да бъде променена минималната работна заплата, тогава правителството ще изпълни КТ и ще я определи търсейки разбира се диалог с работодатели и синдикати.Част от демографските проблеми, част от проблемите с емиграцията са свързани със заплащането в страната и бизнесът трябва да се настрои да бъде толкова ефективен, че да успеем да задържим и работещите хора в България."



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заместник-министър Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав
Заместник-министър Павел Тенев подаде оставка заради снимка с нацистки поздрав
Всички места в хотелите в Благоевград са резервирани за фестивала “Франкофоли“
Всички места в хотелите в Благоевград са резервирани за фестивала “Франкофоли“