НОВИНИ

Трябват ли законодателни промени за борба с агресията в училище?

Просветното министерство да направи задълбочена проверка на столичното 38 ОУ, препоръча в сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова. Тя смята, че училището има системни проблеми в организацията на обучението. Повод за това изказване е поредния случай на агресия, при който седмокласници биха петокласник, както и проблемите между директора на училището и родителите. Дамянова смята още, че е наложително пренаписването на Стандарта за приобщаващото образование на просветното министерство, който се разминавал със Закона за училищното образование. Елиана Димитрова обобщава темата.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:36, 17.05.2017
Чете се за: 01:29 мин.
Още

До късно снощи продължи срещата на родителите на петокласници от столичното 38-мо училище с директора му Виолета Игова. На 9 май в училището седмокласник би петокласник, който падна и си удари главата в парното. Игова не пожела да застане пред нашата камера, за да обясни докъде са стигнали разговорите й с родителите, те обаче казаха от какво са недоволни.

Стефка Йорданова, майка на пострадалото дете: Тя се молела на бога всеки ден да не стават такива инциденти, ами да де, на 9 -ти явно господ не е бил с нея, не можеш да имаш камери в коридора, които да не работят.

Стоил Яков, баща на петокласник: Тука няма разписан протокол за действия при такива ситуации, т.е. кога при какви тежки инциденти би трябвало да се повика Бърза помощ, кога в същия ден ли трябва да бъдат уведомени отговорните институции.

Андрей Андреев, баща на пострадалото дете: Тука малко или много нещата са изпуснати, те лека - полека децата са си позволявали повече.

Самата Игова изпрати до БНТ "Апел в защита на родителите", в който казва, че е направила всичко възможно - поканила е полицаи за лекции срещу агресията, инспектори от Детската педагогическа стая, засилила е дежурствата на учителите. Смята, че агресията идва от недобросъвестни родители и предлага четири мерки - да се сформира работна група в просветното министерство, да се преработи главата " Родители" в новия закон, защото е несъвършена и либерална, да се проведе дебат в Парламента и да се привлече Дружеството на психолозите. Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова обаче коментира, че и преди е имало сигнали от родители срещу ръководството на училището.

Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование: Очевидно там има системен проблем с организацията и аз бих препоръчала на МОН да направи една по-задълбочена проверка на цялостната работа в това училище.

Дамянова постави и един важен въпрос. Според нея има противоречие между Стандарта за приобщаващото образование и Закона за училищното образование.Това е стандартът, който затруднява директорите и учителите при работата им с проблемни деца. Дамянова обеща, след като минат матурите, да започне пренаписването му.

Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование: Този стандарт не работи. След като той не работи няма как да работи и закона. Ето например случая 19-то училище, законът казва, че училищният екип може да разпише конкретни мерки за дете с риск, включително това дете може да бъде изведено на индивидуални занимания, така че да не пречи на останалите ученици. В стандарта обаче се слага текст, който казва: "Тук е необходимо съгласието на родителя".

Дамянова каза още, че са необходими и добри екипи, които да констатират навреме проблемите на децата в риск.Тя се надява министерството да спази обещанието си и да увеличи средствата за психолози в училищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички места в хотелите в Благоевград са резервирани за фестивала “Франкофоли“
Всички места в хотелите в Благоевград са резервирани за фестивала “Франкофоли“
Около 5 км колона камиони чакат за влизане в България през ГКПП Промахон-Кулата
Около 5 км колона камиони чакат за влизане в България през ГКПП Промахон-Кулата