НОВИНИ

Световен ден за борба с хипертонията

Хипертонията е най-често срещаното заболяване в света. У нас близо два и половина милиона души страдат от високо кръвно налягане. Заради тревожните резултати в 11 български града се провежда кампания за превенция. В нея се включи и Варна, като всеки желаещ можеше безплатно да измери кръвното си налягане в специален пункт пред входа на Морската градина.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
15:44, 17.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Само за половин час десетки хора измериха кръвното си налягане в импровизирания медицински пункт. Иван Тотев е пенсионер и от години страда от хипертония. Въпреки че пие редовно лекарствата си и спазва всички лекарски предписания, апаратът отчете кръвно 170 на 105.

Иван Тотев: "Нормален живот, не ям мазнини, не ям солено, течности си пия нормално, сега малко повече, кръвта не трябва да се сгъстява."

При проблем с кръвното медицинските специалисти в пункта насочват пациентите към лекар.

Боряна Робертинова - медицински специалист:" Кардиолог, който да направи съответните изследвания, като кардиограма, кардиоехография и да му даде по-точна насоченост."

Гергана Иванова също е хипертоник, но при нея апаратът показа нормални стойности на кръвното налягане.

Гергана Иванова: "Аз си имам режим - 7.30 закусвам, лекарства, вечерям - лекарства.
- Когато се храните спазвате ли диета?
"Ограничавам се, спазвам, заради килограмите."

Според лекарите хипертонията е наследствено заболяване.

Доц. д-р Йото Йотов - кардиолог в болница "Св. Марина"-Варна": "За съжаление има много генетични моменти, известна фамилна обремененост в артериалната хипертония, но не трябва да забравяме че високите стойности на артериалното кръвно налягане се влияят от начина на живот."

Спортът и правилният режим на хранене са единственият начин пациентите да се предпазят от коварното заболяване, предупреждават кардиолозите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържани са 16 чужденци, преминали нелегално границата
Задържани са 16 чужденци, преминали нелегално границата
Последно сбогом с генерал Стоян Тонев
Последно сбогом с генерал Стоян Тонев