НОВИНИ

Роднини, разделени от Корейската война, се срещнаха за пръв път след края ѝ

Семейства, разделени от корейската война в средата на миналия век, се събраха за кратка, но много емоционална среща. Затоплянето на отношенията между Пхенян и Сеул позволи на майки и бащи да видят децата си за пръв път от десетилетия.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:43, 20.08.2018
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Изтеглени са с жребий. 89 корейци сред хиляди желаещи да видят поне замалко близките си след десетилетия раздяла.

Срещата се състоя в севернокорейския планински курорт Кумган. За много от участниците тя беше първа и последна, предвид напредналата им възраст. 92-годишна жена видя 71-годишния си син, за когото дори не знаела, че е жив. След повече от половин век раздяла роднини се викаха по име, за да се познаят.

;

Днешната среща е първата от три години насам. До края на седмицата ще има още. Те са единствената надежда за оцелелите от Корейската война да контактуват с близките си. От 2000-та година с прекъсвания това беше възможно при 20 поредици от срещи в Демилитаризираната зона. Тя се намира на границата между двете Кореи, определена от сключеното през 1953-та примирие.

;

В продължение на три години световните лагери мерят сили във войната между Севера и Юга на Корейския полуостров. Над един милион души губят живота си. Над два и половина милиона - дома си. Стотици хиляди са разделените семейства. Мнозина продължават да живеят с надеждата, че някъде там, отвъд постовете, близките им са живи и също мислят за тях. Абсурдна ситуация в ерата на комуникациите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огънят в гората над Карлово се възобнови, ситуацията е под контрол
Огънят в гората над Карлово се възобнови, ситуацията е под контрол
Близко съжителство между бенгалски фикус и жилищна сграда в Китай
Близко съжителство между бенгалски фикус и жилищна сграда в Китай