НОВИНИ

Родолюбието като кауза

Напоследък водещите новини, свързани с млади хора акцентират върху агресията. Но младостта има много други лица. Следващият материал е за едни момчета, които са превърнали родолюбието в кауза като помагат на млади таланти да останат в България. С тях се срещна Андрей Георгиев.

bnt avatar logo
от Андрей Георгиев
11:03, 05.03.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Често повтаряно клише е, че лицето на България са младите. Но това не означава, че знаем с какво се знанимават в свободното си време.

Илия и Димитър са ученици от Класическата гимназия в София, които в свободното си време популяризират българското изкуство и българските творци чрез онлайн платформа за продажба. Чрез нея всеки фотограф, скулптор или художник може да пласира творбите си, а и да се запознае с тези интересни, млади хора.

Илия Трифонов, ученик: Нашият уебсайт се нарича „стартарт“. Основната ни идея е да помогнем на млади и неизявени артисти да създадат име и да работят в колаборация с утвърдени български артисти. Започнахме това, защото искаме да помогнем на тези хора, защото сред тях има уникални таланти.

Засега екипът от шестима души зад онлайн платформата е организирал един много успешен търг, на който са продали 20 произведения на изкуството. В момента работят с над 30 творци от цяла България и всички възрасти. За тях обаче не винаги е лесно да бъдат приети насериозно, тъй като са още ученици, макар и да се занимават с толкова сериозна дейност съвсем не на шега.

Димитър Найденов, ученик: Случвало се е да обикаляме за един ден пет различни квартала, защото сме имали да се виждаме с различни художници. Всичките те имат свой възглед над нещата и сложно да се разбираме с тях. Първоначално подхождат с недоверие, но това е нормално. Като видят договор, малко се притесняват. Идеята беше да продаваме творбите на хора, които иначе биха срещнали трудности.

Целта им не е да търсят популярност или да се превърнат в звездите, около които е концентриран медийният интерес в момента.

Илия Трифонов, ученик: Хората са по-склонни да вярват и да наблюдават своите занимания, защото не изискват особено голям духовен живот. Това е диктувано от телевизията и техните порядки, което се надявам да се промени, да се обръща повече внимание на изкуство, кино и театър.

Срещнах се с тях в деня на националния празник и неизбежно в темата влезе въпросът какво е патриотизъм и любов към родината. За момчетата те е състоят в нещо много просто - да помогнат на българския талант да остане в България.

Димитър Найденов, ученик: Не бих напуснал в България.
Илия Трифонов, ученик: Едни от най-добрите ни кадри напускат България, но ще направим всичко възможно поне в нашата сфера да променим това.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-високи цени на автомобилите втора употреба в Дупница
По-високи цени на автомобилите втора употреба в Дупница
Повече фолклор в училището по изкуства във Варна
Повече фолклор в училището по изкуства във Варна