НОВИНИ

Над 2 милиона тона зърно стои в складовете

Два милиона и половина тона пшеница стои по складовете на зърнопроизводителите у нас, а причината е липсата на пазари от външни купувачи. Реколтата е добра не само у нас, но и в другите европейски държави като Франция ,Италия и Унгария . Търсенето на зърно става все по-трудно по данни на бранша. От там твърдят, че вътрешен пазар няма от години, защото животновъдния сектор не е развит. Тон пшеница в момента се търгува на цена от 270 лв., а тон царевица на 260 лева.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
11:00, 05.03.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Павел Стоименов отглежда 100 хиляди декара с пшеница ,царевица , ечемик и рапица . Обработва ниви със зърно в Северна и Южна България , а край Симитли е изградил завод за фураж. Казва ,че в складовете си има непродадено зърно не само от последната реколта ,но и от предишната.

Павел Стоименов, зърнопроизводител
„Ето в момента ние сме под натиск от особено Украйна, Русия в момента те много свалят цените изключително много. Загубихме традиционните пазари по ясни причини Сирия, Либия, Алжир, арабския пазара е почти загубен.„

Зърното, произведено в Югоизточна България и фуражите сега се изнасят основно за Гърция, защото там има развито животноводъство, казва Стоименов. Заради блокадата на гръцките фермери ,обаче ,камионите с българско зърно останали в заводите.

Павел Стоименов
„През тези 5 седмици те не бяха сигурни в нашите доставки и си направиха фючърси и договори с украински фирми и с руски фирми в момента те разтоварват кораби в Гърция. „

Тази година зърното от новата реколта се очаква да бъде повече и на по-ниски цени ,прогнозира производителят .

Павел Стоименов
„Цените на българското зърно в момента фючърсите, а има фирми, които купуват в България на зелено за новата реколта е от 200 до 220 лева , което е трагично"

Според земеделските производители цената на зърното се очаква да падне с 30 процента ,защото има свръхпроизводство в световен мащаб. А страната ни е притисната от Черноморския басейн и може да се наложи българското зърно да се продава под себестойността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече фолклор в училището по изкуства във Варна
Повече фолклор в училището по изкуства във Варна
С България в сърцето
С България в сърцето