НОВИНИ

Розопроизводители искат облекчени процедури за наемане

Розопроизводители и преработватели настояват за облекчаване на процедурата при наемане на работници на еднодневни трудови договори. Според представителите на бранша, процесът е тромав и не е съобразен с условията, по които протича розовата и лавандулова кампания.

bnt avatar logo
от БНТ
07:17, 11.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В момента вървят разговори по проблема между Министерството на труда и социалната политика и Българската асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“. В същото време заради наполовина по-слабата реколта от розов цвят през миналата година, цената на килограм розово масло достигна рекордни стойности.

Представителите на бранша приветстват въвеждането на еднодневните трудови договори, но не и начина, по който се администрират. Веселин Ганчев има 100 декара рози и 700 декара лавандула, както и розоварни в Стрелча и Зелениково.

Веселин Ганчев, розопреработвател: Администрирането на еднодневните трудови договори в сегашния им вариант е невъзможно. Значи аз съм си правил експеримент да попълня един такъв трудов договор. При максимално стегната работа това отнема около четири минути.

Така при 200 работника, колкото са нужни за брането на 100 декара рози, са необходими 13 часа на ден за попълване на договори.

Николина Узунова, изп. директор на Българска асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика“: Вече сме установили първите контакти с Министерството на труда и социалната политика, както и с Министерството на земеделието и храните. Апелираме към опростяване на процедурата.

От Асоциацията настояват и за повишаване на контрола върху посадъчния материал. Въпреки действащия закон за чистотата на посевите, от няколко години се засажда лавандула, неподходяща за нашите условия, което доведе до влошаване на качеството на добитото масло. Към това се прибави и слабата розова реколта от миналата година.

Николина Узунова, изп. директор на Българска асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“: Наистина се надяваме 2015 година да не се повтори, това беше година, която е достойна за учебниците, като пример за лоша година.

Заради ниския добив, розовия цвят поскъпна много и доведе до бързо изчерпване и рекордно повишение на цената в евро за килограм розово масло.

Веселин Ганчев, розопреработвател: По мои информации цената на розовото масло, реколта 2015-а се движеше в границите от 8700 до 9500, като по-голяма част от маслото е продадено на цена над 9.

Традиционните клиенти на българските производители вече заявяват количества от бъдещата реколта 2016.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само пред БНТ: Венцислав Ангелов - Чикагото проговори...
Само пред БНТ: Венцислав Ангелов - Чикагото проговори...
Телефонни измамници измъкнали над 30 000 лева за месец в Русенско
Телефонни измамници измъкнали над 30 000 лева за месец в Русенско