НОВИНИ

Румен Радев: Безконтролната власт ражда цинизъм

"Безконтролната власт ражда цинизъм". Така президентът Румен Радев коментира исканата от граждани оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Според държавния глава е нужен сериозен обществен контрол, като това е начинът за справяне с подобни изказвания и действия. Румен Радев беше в Пловдив, където изнесе лекция пред студенти на тема "Ценности, лидерство, образование в демократичното общество".

bnt avatar logo
от Галена Паскова
10:31, 23.10.2018 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Президентът Румен Радев беше лаконичен, но категоричен относно думите на Валери Симеонов, които предизвикаха граждански протести.

Румен Радев, президент на Република България: Безконтролната власт ражда цинизъм. С цинизъм не може да имаме ефективно управление, не можем да мислим за проблемите на хората. Това, което виждам сега в момента, е, че цялата енергия ще се фокусира върху личността на г-н Валери Симеонов, но това не решава проблема с липсата на контрол и с цинизма.
;

Темата с оставката на Валери Симеонов беше повдигната и от студентите. Пред тях Румен Радев заяви, че проблемът, който ескалира през последните дни, всъщност е трупан от години.

Румен Радев, президент на Република България: А този проблем се задълбочава от факта, че политиците, много от политиците в България станаха абсолютно нечувствителни към социалните проблеми на България.

Според държавния глава без промяна на политическата среда у нас не може да се постигне справедливост и върховенство на закона.

Румен Радев, президент на Република България: И каквито и успехи да се изтъкват, на отсрещната страна са унизително ниски пенсии, ниски доходи и хиляди бедни и неграмотни. България не само заседна на дъното на Европа, но и ние значително изостанахме от бившите социалистически държави, с които преди години споделяхме сходни условия.

На въпрос дали работи за основаването на своя партия, Радев заяви, че младите хора са тези, които могат да създават партии, а той ще подкрепи всяко политическо движение, което работи за модернизацията на страната. Студентите попитаха и дали е дошло време за президентска република.

;
Румен Радев, президент на Република България: Това според мен ще се причини от следното - дали сегашната политическа класа в рамките на сегашните институции и сегашната конституция решават проблемите на България. Ако тя е неспособна, българите могат да потърсят и конституционна промяна.

Според президента решението на студентите да останат в България не трябва да има само материално измерение, тъй като динамичните обществени промени в страната за тях са предизвикателство, възможност и мотивиращ фактор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-интересното в столичните галерии
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Най-интересното в столичните галерии
​Саудитският външен министър обеща цялостно разследване по случая Хашоги
​Саудитският външен министър обеща цялостно разследване по случая "Хашоги"