Румен Радев: Шипка е нашата национална епопея

Днес е кулминацията на националните тържества, посветени на годишнината от Шипченската епопея. Те завършиха тази вечер с тържествена митинг-заря проверка, която оглави президентът Румен Радев. Върховният главнокомандавщ на българската армия отбеляза в словото си, че героите, на които дължим свободата си, не са родени от мит или легенда, а техният подвиг е реален, подвиг на няколко хиляди доблестни мъже. Свободата, достойнството и единението са задължение на всяко поколение, посочи още президентът Румен Радев.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков оператор Миглена Гайдарова
22:01, 26.08.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Шипка със своите урви, орди и викове "Ура" е нашата национална епопея. Нейните герои са от плът и кръв, а подвигът на опълченците е моралното основание на свободата, каза в словото си държавният глава. По думите му Шипка е капитал на историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещават на нас, потомците.

Според президента свободата, суверенитетът и достойнството са задължение на всяко поколение. Ако не го осъзнаваме, посочи той, ако допускаме да пилеем този исторически капитал, това винаги е в наш ущърб.

На тържествената вечерна проверка в Габрово с военни почести беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни воини, паднали за свободата на България по време на епичните августовски боеве на връх Шипка.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
София диша много по-леко... на открито
"София диша" много по-леко... на открито
Ураганът Харви в САЩ отслабна до тропическа буря
Ураганът Харви в САЩ отслабна до тропическа буря