НОВИНИ

Русе е една от областите с най-много доброволци

Русе е една от областите с най-много доброволци - 128 за действие при бедствени ситуации. Във всяка община има доброволни формирования. Въпреки това, според пожарникари, България не може да се похвали с добре развито доброволческо движение, за разлика от другите европейски страни.

bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 24.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Едно от най-активните доброволчески формирования в русенска област е в община Сливо поле, което е създадено през 2007 година. 12 мъже на възраст между 23 и 60 години денонощно са в готовност да се отзоват при пожари, наводнения, тежки катастрофи или при тежки зимни условия. Разполагат с 9 специализирани автомобила. 23-годишният Пламен Иванов си спомня бедственото положение през февруари, когато се наложило с високопроходимата машина да доставят хляб в село Юделник.

Пламен Иванов: Всеки би се зарадвал на такова нещо - да помогне на хората, да види, че са радостни, че са щастливи.
Михаил Чиликов, зам.-кмет на Община Сливо поле: Не спим по цели нощи, но трябва на хората да се помага.

Всички доброволци в Сливо поле са служители на общината и нямат проблеми с освобождаването си от работа, за да участват в спасителна акция. Но много други, които работят в предприятия, са принудени да си вземат неплатен отпуск.

Корнелия Желева, ръководител на доброволното формирование: Тепърва предстои да излезе новата наредба, в която ще бъде уреден този въпрос, където държавата ще отпусне пари в общинските бюджети, с които ще могат да помагат на работодателите и на работниците, които са назначени там, а са и доброволци.

България обаче все още е назад по численост на доброволците. В световен мащаб те са много повече отколкото пожарникарите.

комисар Димитър Павлов, директор на РД ПБЗН - Русе: Наброяват над 20 млн. при 2 млн. и половина професионални пожарникари. В България нещата стоят едно към едно.

Държавата осигурява за всички доброволци средства за облекло, обучение и застраховка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Над 1500 ученици участваха в конкурса Национален парк Рила - познат и непознат
Над 1500 ученици участваха в конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат"