НОВИНИ

Русенските студенти настояват за подобряване на условията в общежитията

Да се подобрят битовите условия в общежитията в Русенския университет и да се увеличи субсидията за стипендиите - за това настояват русенските студенти в навечерието на 8 декември. На четири от шестте общежития основен ремонт не е правен, откакто са построени, а средствата трябва да се отпуснат от Министерството на образованието, чиято собственост са. За да се промени ситуацията, от Студентския съвет и академичното ръководство на висшето учебно заведение настояват университетът да получи правото да ги стопанисва.

bnt avatar logo
от БНТ
06:05, 08.12.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Общежитията на Русенския университет са сред петте в страната, които все още се управляват централно, от предприятие към Министерството на образованието. От там се отпускат и средствата за ремонт. През 2011 година бяха реновирани две от общежитията на русенското висше училище, но за останалите все не остава ред. Затова и от 2 400 легла, са заети едва 60%.

проф. Велизара Пенчева, ректор на Русенския университет: Имаме студенти, които ги настаняваме със заповед, влизат в стаята си, сам или с родител, и се връщат, защото никой не би оставил детето си в такава стая.

Въпросът за собствеността се поставя пред всеки следващ министър, включително и пред сегашния Красимир Вълчев, но отговор няма. А за ремонта на четирите общежития са необходими близо 10 милиона лева. Наемите от 65 лева на месец стигат само за неотложни поправки, а състоянието на стаите е окаяно.

Станимир Бояджиев, председател на Студентския съвет в русенския университет: Има нужда от цялостен ремонт, за да може да се освежи, да се подмени самото оборудване.

Русенските студенти, напомниха и за още един проблем, за чието решаване настоява и Националното представителство на студентските съвети в България – да се увеличи размера на държавната субсидия за стипендиите.

Станимир Бояджиев, председател на Студентския съвет в русенския университет: През 2016 година беше увеличен минималният праг на стипендията, т.е. от 50 лева той беше вдигнат на 70, но самата субсидия си остана същата, което автоматично рефлектира върху броя на хората, които получават такава стипендия.

В Русенския университет са решили въпроса соломоновски – на всички одобрени е дадена минимална стипендия, а на пълните отличници – по 80 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава недоволството на част от персонала на УМБАЛСМ „Пирогов“
Продължава недоволството на част от персонала на УМБАЛСМ „Пирогов“
Засилени мерки за сигурност по курортите са предвидени за студентския празник
Засилени мерки за сигурност по курортите са предвидени за студентския празник