НОВИНИ

Ремонтират една от емблематичните сгради в Русе, друга тъне в разруха

Историята понякога е бреме, вместо повод за гордост. Една от първите европейски къщи в България от години тъне в разруха на брега на река Дунав. Засега няма яснота кога известната като Виенската къща в Русе ще възвърне стария си блясък.

bnt avatar logo
от Андрей Кючуков
10:50, 19.11.2017
5670
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Виенската къща се намира в края на булевард „Придунавски" в Русе. Тя е построена през 1885 г. за френския предприемач Андре Тюрио, който кани италиански художници да изографисат със стенописи интериора. През 1902 г. я продава на един от най-известните възрожденци и спомоществователи на освободителното движение Иван Стоянов, който заради това, че е търгувал с каменна сол, получава и прозвището Соларя.

Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Русе: Като бивш търговец на каменна сол, той е направил маса и столове от блокове каменна сол, на които гостите му са играли покер.

След реституцията наследниците на Соларя продават Виенската къща на „Свободна зона - Русе". След това собствеността отново се сменя. Сградата обаче започва да се руши, като преди 10 години рухва оградата ѝ. Община Русе е издирила собствениците на имота, за да го ремонтират.

арх. Живка Бучуковска, главен архитект на община Русе: Има съответните процедури. Не мога да кажа кога обаче в техния график влиза изцяло да се осъществят инвестиционните намерения на собствениците на сградата.

За сметка на това вече са приключили процедурите между министерството на културата и местната община за необходимото укрепване и реконструкция на бившия хотел „Севастопол" на ул. „Славянска" в града. Емблематичната сграда паметник на културата също е била в миналото собственост на Иван Стоянов-Соларя. Двойно убийство на охранител и приятелката му през май 1999 г. затваря сградата и тя започва да се руши.

арх. Живка Бучуковска, главен архитект на община Русе: Конструкцията в момента е безкрайно компрометирана и ще бъде наново направено укрепването на сградата и фасадите, които всъщност са най-ценното нещо в сградата, ще бъдат запазени с помощта на различни строителни способи.

Ремонтът ще се извършва паралелно с облагородяването на улица „Славянска", работата по която започна преди месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са предложенията за студентския празник
Какви са предложенията за студентския празник
Какво очакват българите в Албания
Какво очакват българите в Албания