НОВИНИ

Руски гражданин от централноазиатски произход е заподозрян за атентата в метрото

Руски гражданин от централноазиатски произход е заподозрян за вчерашния смъртоносен атентат в метрото на Санкт Петербург, потвърди днес високопоставен представител на казахстанските власти, цитиран от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
08:59, 04.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Представителят на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на тази бивша съветска република в Централна Азия каза пред руската агенция Интерфакс, че киргизстанските спецслужби контактуват с руските във връзка с взрива в метрото на северния руски град. Киргизстан е получил от Русия официално искане да идентифицира заподозрения.

Говорител на киргизстанските служби за сигурност заяви пред Франс прес, че предполагаемият извършител на самоубийствения атентат в метрото на Санкт Петербург е роденият през 1995 г. киргизстанец Акбаржон Джалилов.

Киргизстан - преобладаващо мюсюлманска бивша съветска република в Централна Азия с население от 6 милиона души - е близък политически съюзник на Русия, отбелязва Ройтерс. В страната има руска военна база.

Малко по-рано днес високопоставен представител на казахстанските власти, цитиран от Ройтерс, потвърди, че руски гражданин от централноазиатски произход е заподозрян за смъртоносния атентат в Санкт Петербург.

Нургали Билисбеков, заместник-председател на казахстанския Комитет за национална сигурност (КНС), уточни, че заподозреният е роден в Централна Азия, но не е от Казахстан. КНС работи с руските служби за сигурност и обменя информация с тях в рамките на разследването на нападението, допълни той.

По-рано медии разпространиха хипотезата, че в атентата може да е замесен казахстанският гражданин Максим Аришев, роден през 1996 г., отбелязва ТАСС.

Билисбеков опроверга категорично тези твърдения.

Според източници на Интерфакс останки, намерени на мястото на взрива, сочат, че той е бил предизвикан от атентатор самоубиец, но окончателни изводи ще бъдат направени въз основа на ДНК проби. Властите са установили самоличността на заподозрения атентатор самоубиец - 23-годишен мъж от Централна Азия, който внесъл в раница взривното устройство в метрото.

Мъжът, заснет на камерите за наблюдение и заподозрян по-рано за участие в нападението, сам се е явил в полицията и е заявил, че няма нищо общо с експлозията, посочва Интерфакс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава разследването на експлозията в метрото на Санкт Петербург
Продължава разследването на експлозията в метрото на Санкт Петербург
Избирателите на ДПС показаха политическа зрялост и отговорно поведение
Избирателите на ДПС показаха политическа зрялост и отговорно поведение