НОВИНИ

С 30% скача цената на биопродуктите от производителя до търговеца

С около 20% са се увеличили продажбите на биохрани през последните две години, смятат търговци от Благоевград. Въпреки по-високите цени на продуктите, произведени по биологичен начин, все повече млади хора искат да се хранят здравословно и за това ги предпочитат. Според наблюдения на Българска асоциацията „Биопродукти” цените на тези храни се завишава спекулативно от търговците в магазините

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ирина Николова
16:12, 14.06.2017
Чете се за: 00:48 мин.

Петър Марценков е управител на магазин за биохрани в Благоевград. Казва, че продуктите произведени по биологичен начин са почти два пъти по-скъпи от останалите. Но по- високата цена идва от самите производители, от които те зареждат.

Петър Марценков
„Те знаят много добре какви продукти са вкарали, какви средства са им необходими, за да направят съответния килограм сирене. И за това цената е такава. Ние работим на минимални надценки, за да може да бъде достъпно доколкото се може повече хора.”

Търговецът разказва, че зареждат магазина си от различни места, но работи и с производители от региона. Два пъти в седмицата купува био козе сирене от Разлог, което му доставя Иван Мутафчиев. Производителят на биопродукти продава килограм от своето сирене за около 13 лева на търговците. Според него надценката, която слагат търговците е около 30%. Така в магазините килограм от сиренето на Иван се продава за около 17 лв.

Иван Мутафчиев, биопроизовдител
„Има разлика, аз да ви кажа в Благоевград са по-ниски цените, отколкото в София, в София са високи цените. Във Варна също са по- високи цените, отколкото в Пловдив. И така има разлика. Но разликата не е голяма ”

Според клиенти биологично произведените храни стават все по- достъпни за хората, които искат да се хранят здравословно.

Дамян Василев
„Според мен не са чак толкова високи и си струва, това все пак е цената на здравето”

Производители на биопродукти казаха, че все по- често продават стоката си и на хотели и ресторанти, които също предлагат биохрани на клиентите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба срещу американски конгресмен във Вирджиния
Стрелба срещу американски конгресмен във Вирджиния
Авария в контактната мрежа между Илиянци и Бов блокира движението на влаковете
Авария в контактната мрежа между Илиянци и Бов блокира движението на влаковете