С пъстър фолклорен спектакъл БНТ2 отбеляза шестия си рожден ден (СНИМКИ)

Участници в досегашните издания на танцовото шоу „Надиграй ме” по БНТ2 представиха колорита на българските танци, носии и шевици от шестте етнографски области на България. Празничният спектакъл събра пред Народния театър „Иван Вазов” стотици жители и гости на столицата.

от БНТ
16:18, 22.10.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
пъстър фолклорен спектакъл бнт2 отбеляза шестия рожден ден снимки

Ритми от различни краища на страната представиха възпитаници на любителски танцови състави от Дупница, Благоевград, Елена, от село Попинци и от София. Танцьорите от формация „Мини усмивки” при НЧ „Димитър Динев 1937” откриха празничното надиграване с динамиката на шопските ритми, а самодейците от Дупница заразиха публиката и зрителите със своето изпълнение на сюитата „Северняшко вдъхновение”. Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Пиринска китка” от Благоевград донесе на сцената великолепието на македонската празнична традиция, а танцьорите от ансамбъл „Балканджийче” – гр.Елена разкриха очарованието на стъпките и костюмите от добруджанския край.

;

Финалистите в осмия сезон на танцовото шоу „Надиграй ме” – представителния ансамбъл „Тангра” от с. Попинци, изненадаха присъстващите с автентични тракийски народни носии. Пред събралото се множество в неделния ден възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство в София разказаха с танц родопската история за овчаря и Юда девойка и запалиха кръвта на присъстващите с темпераментни шопски танци.

;

Традиционното неделно хоро, чието възраждане беше една от каузите на проекта „Надиграй ме”, увлече в ритъма на българските танци участници и зрители, голяма част от която - гости от други държави.

;

Пъстротата на традиционните български костюми от шоплука, от северняшкия край и Добруджа, от Пиринско, Тракия и Родопите постави на изпитание познанията на многобройната публика. Най-активните участници спечелиха награди от спонсорите на празника – „Кока – Кола”. Компанията за първи път в многогодишната си история промени познатата по цял свят визия на бутилките като ги декорира с български шевици. Концертът, който БНТ2 излъчи пряко, даде старт на националната кампания „Събери вдъхновение от България”.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стотици се простиха с д-р Евгений Желев
Стотици се простиха с д-р Евгений Желев
Почина проф. Димо Платиканов
Почина проф. Димо Платиканов