НОВИНИ

БНТ 2 - шест години история на успешни журналистически проекти

Вече шест години в новините на БНТ 2 ви показваме ежедневието на българина и проблемите, с които се сблъскваме ежедневно. След нашите репортажи се асфалтариха улици, ремонтираха се троатоари и бяха изобличени десетки измами. Показахме ви и трудностите, с които се сблъскват родителите, когато отглеждат и образоват децата си. Хората започнаха да ни имат повече доверие, защото историите, които ежедневно ви показваме предизвикват дори промени в законите на страната.

БНТ2-София
от БНТ2-София
20:15, 16.10.2017
Чете се за: 06:37 мин.
У нас

Със серия от репортажи и натиск върху властите, предизвикахме законодателни промени срещу незаконните гонки и шума от форсиращи мотори. Въпреки че контролът върху състезанията с автомобили по софийските булеварди и околовръстното все още се осъществява трудно, последните поправки в Закона за движение по пътищата са факт. Сега остава контролът да стане ефективен.

Комисар Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“: По тези камери могат да се видят гонки, но по те не са достатъчни, за да се наложи санкцията.След това трябва да се призоват участниците в такива състезания, да се снемат сведения и да се докаже дали са участвали в гонка или не.“

След като репортерите ни от Блаевград разказаха историите на най- пострадалите, много хора се притекоха на помощ и помогнаха бързо да се построят нови домове. Собствениците на изпепелените къщи от стихията - 67-годишният Димитър Златков и Димитър Стоилов, не можеха да повярват на чудото, което се случи.

Димитър Стоилов: Много, много съм развълнуван като виждам какво се започва и то за кратко време толкова бързо да се прави, нямам думи, нямам думи.


;

Заради липса на инфраструктура Диян Годподинов от Русе, който е в инвалидна количка, се закани вотът му на президентските избори да е последен. За него, както и за всички българи в това положение, тъмната стаичка е недостъпна.

Диян Господинов: С хиляди уговорки става едно обикновено осъществяване на гражданско право. Ако бях влязъл в тъмната стаичка,щеше да падне параванът и най-вероятно трябваше да ме обградят пет човека.



;

Новините на БНТ 2 предизвикаха масови проверки в общините, след като изкарахме на светло порочната практика родители да пишат, че децата им са болни, за да ги приемат в детска градина. Майка призна публично как става схемата и колко се плаща на лекарската комисия, за да издаде документ за несъществуващо заболяване.

Когато вече дъщеря ми стана на 3, за мое огромно съжаление ми се наложида съм една от майките, които извадиха специална бележка от логопед, психолог, педагог и психиатър, че дъщеря ми се нуждае от посещаване в детската градина,за да проговори.


;

БНТ 2 разкри цяла верига за организация на партита за деца в София, на които се продава безконтролно алкохол. И тя беше закрита. Оказа се, че в схемата, срещу процент от печалбата, са включени и ученици.

Репортажът предизвика сериозни дискусии и за парламентарните избори 26-и март тази година,младият мъж вече можеше да гласува в специално пригодена стая. А не в ъгъла на секцията пред всички, както е било до сега. Най-добрата българска тенисистка сред хората с увреждания - Зоя Чавдарова, вече има свой дом във Варна.

След репортаж на БНТ2, Зоя получи общинско жилище и сега може се съсредоточи върху тренировките. Предстоят Параолимпийските игри в Токио през 2020 година.

Зоя Чавдарова: Сега искам да отида на Олимпиадата. Това ми е целта, да мога да стъпя на корта, не искам с друго да се занимавам.


;

След наш сигнал започна и възстановяването на опасните диги на река Чая край пловдивските села Катуница и Ягодово. Заради разрушеното на речно кори местните хора месеци наред живееха под постоянен страх от наводнения.

Красимир Юруков, кмет на село Катуница: Вие също помогнахте. Нещата се случиха бързо, защото явно се намериха средства и имаше финансиране.
;

След репортаж на БНТ2 беше възстановена автобусната линията Русе – Юделник в късните часове на деня. Пред това, хората от русенската община Сливо поле бяха останали без транспорт.

Йордан Ингилизов: Аз благодаря първо на БНТ2. Благодаря също на хората, които от газификацията, които взеха така присърце нещата.

След намесата ни, Служители на газоразпределителното дружество в Благоевград преместиха устройството за достъп до природен газ, което се намираше на средата на тротоара на улица в кв. „Струмско“ и пречеше на пешеходците.

;

Не останахме безучастни и към българската история. Показахме недоволството на жителите на Клисура след като градът бе изключен от Алеята на славата във Военна академия София. След намесата на БНТ2 Българската академия на науките и Общобългарски комитет „Васил Левски” положиха урни с пръст от градовете взели дейно участие в Априлското въстание.


;

В новините на БНТ 2 търсим положителните новини. Рубриката ни „Търси доброто“ направи добрите сюжети неизменна част от емисията ни. В рамките на кампанията на БНТ 2 „Купувам Бълграско“ се организираха и фермерски пазари в 22 града в страната за популяризиране на българското производство.

В над 1200 репортажа ви показахме проблемите на производителите. Заедно с това направихме медийни кампании – около Коледа и Великден, с призив към българските потребители да купуват български стоки. Сега провеждаме и инициативата „Вкусът на България“.

Кампанията на новините на БНТ 2 „Купувам българско” не спира да подкрепя българските производители от октомври 2014 година насам. Идеята за нея тръгна от проблемите на млекопроизводителите и млекопреработвателите, които се оказаха заплашени от масови фалити с въвеждането на ембарго върху стоки от ЕС от страна на Русия, а българският пазар – залят с тези стоки. Така журналистите от БНТ 2 решиха да накарат потребителите у нас да се запитат какво и защо купуват, а производителите, които през годините се присъединиха към кампанията, успяха да докажат качеството на продуктите си и намериха подкрепа, за да оцелеят на пазара сред конкуренцията от вносни стоки.

Стефка Борисова, главен мениджър на млекопреработвателно предприятие: Липсата на пазар принуждава производителите да свалят цените и това влошава качеството на продуктите.
;

След репортажите в новините на БНТ 2, през 2016-та Министерството на земеделието и храните започна да подготвя промени в Наредбата за изискванията към млечните продукти. Резултатът - изделията от мляко и имитиращите продукти ще се предлагат на отделни щандове в магазините. Производителите на български храни и напитки сключиха меморандум с Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в менютата им да се предлагат продукти от местните производители. Това беше постигнато в резултат на дискусиите „Вкусът на България“, които БНТ 2 организира в София, Пловдив, Банско, Варна и Габрово.

По време на съвместно заседание на Комисията по земеделието и храните и Комисията по регионална политика депутатите се обединиха около идеята, че промяна в нормативните актове ще разреши организирането на фермерски пазари в малките общини, както и продажбата на домашно приготвени храни и напитки в къщите за гости.

Димитър Димитров, Министерство на земеделието, храните и горите: Точно такава нормативна уредба към момента на практика няма, но има други механизми, други законови възможности, които позволяват подобни храни да ги има.
;

Вдъхновен от инициативата на БНТ2 „Вкусът на България“ за първи път тази година във Велико Търново се организира изложението „Трапезица Фест“, където преди броени дни производители на храни и напитки по уникални регионални рецепти представиха продуктите си.

Екатерина Генова, директор на дирекция „БНТ свят и региони“: Смисълът на тези инициативи, които ние от БНТ 2 оповестяваме е точно в това - да се случват малки стъпки към срещата между българските производители и производителите на туристическа услуга, за да може туристите да усещат българския вкус, вкусът на региона.
;

На път е да се разреши и един от най-големите проблеми на производителите - трудният достъп до големите търговски вериги. В кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ от самото начало се борим за присъствие на българските стоки в хипермаркетите. Вече има и резултат. Съюзът на хлебопроизводителите и сладкарите и големите търговски вериги се споразумяха как да премахнат посредниците помежду си, които оскъпяват крайната цена на стоките. От браншовия съюз са убедени, че по-лесният достъп до хипермаркетите ще реши проблемите със сивата икономика в бранша.

Марияна Кукушева, председател на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България: Ще има разнообразие на продукция. Ще има ясно очертана цел - за да бъдеш доставчик в търговска верига на какви конкретни условия трябва да отговаряш.

От Българската асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ също срещат проблеми с търговските вериги на вътрешния пазар заради високата отстъпка, която им искат. И това се преодолява постепенно. Работната ръка също е проблем за бранша, откъдето категорично се обявиха срещу еднодневните трудови договори. Проблемът с работната ръка е водещ в много сектори. За разрешаването му подехме и инициативата „Търсят се работещи българи“. В нея репортерите на обществената телевизия представят примери за успешни предприятия, които предлагат добри условия на труд, но изпитват сериозни затруднения при намирането на работници.

Николай Димитров, началник сектор „Посредничество” в Регионална служба по заетостта в Пловдив: Трябва да се разглежда много внимателно и комплексно проблемът. Защо липсва такъв специалист, т.е. подготовката, мотивацията, изискванията, които се поставят, трудовите възнаграждения, които се определят от държавите от ЕС.

В подкрепа на местните производители кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ и тази на Министерството на земеделието и храните „Подкрепяме българското“ обединиха усилията си. За един месец бяха организирани фермерски пазари във всички областни градове в страната. На изложенията експерти запознаха местните фермери с възможностите на европейските програми. От земеделското министерство обявиха, че от следващата година общините ще получават помощ от държавата, за да организират пазарите. Фермерски базари за регионални продукти и храни се проведоха и преди Коледа в София, Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. Инициативата „Купувам българско“ призова да се изберат български продукти за празниците.

;

Другата голяма инициатива на БНТ 2 беше за почистване на незаконните сметища в България. Изработихме интерактивна карта на сайта БНТ 2 и върху нея нанасяхме с червено чувалче всеки сигнал за незаконно сметище. Целта ни беше да накараме кметовете да ги забележат и да ги премахнат. Тогава чувалчето ставаше зелено. А най - бързите кметове на общини и най - активните зрители получиха почетни грамоти за работата си.

В кампанията на новините на БНТ2 „Да почистим незаконните сметища в България“ откривахме често места покрай нас затрупани с отпадъци. И зрителските сигнали превръщахме в репортажи. Показвахме и почистени сметища и отново създадени. Бяхме упорити да искаме природата около нас да бъде по-чиста.

;

Над 120 репортажа успяхме да покажем за близо 2 години в нашата инициатива за по-чиста България. Нерегламентирани сметища, преливащи от боклуци имаше навсякъде - София, Русе, Пловдив, Благоевград и Варна. Край морето се наложи да показваме няколко пъти квартал Максуда, защото веднъж премахнати - след нашата намеса - боклуците се трупаха отново.

Показахме и дерето на река Владайска с изпити и изхвърлени бутилки от напитки, а край Русе открихме напълно унощожена борова гора от захвърлени строителни и битови отпадъци в местността „Хаджигенова чешма“ и попаднахме дори на сметище за което жители се борят да премахнат цели три десетилетия и вместо да намалява, то става по-голямо.

Разказахме и за „Столипиново“, и за „Шекер махала“ край Пловдив, където кофите за смет бяха празни, а терените около тях - превърнати в бунища. Чували с боклуци бяха изнесени от късноантична гробница край железопътната гара Тракия, която е част от праисторическо селище.

Заради нас кметството в разложкото село Баня два пъти чисти незаконно сметище. Седем месеца след акция на БНТ2 за почистване на езерото Панчарево брегът му отново се оказа замърсен. Заради зрителските сигнали, които получавахме, а и за да разберем колко мащабен е проблемът и да помогнем за решаването му направихме и интерактивна карта. На нея показвахме сметищата и ги изпращахме на кметовете, а някои от тях превърнахме в наши съмишленици. Министерството на околната среда и водите застана зад нашата инициатива, след като получи списък с незаконни сметища, които трябва да бъдат почистени. Включиха се и регионалните екоинспекции, а ние показахме резултатите. Активните зрители и кметовете, които се потрудиха да няма боклуци уважихме с грамоти, не пропуснахме и кметовете, които мудно реагираха.

Признание получихме и ние екипът на новините на БНТ 2. Оказахме се със специална награда от Дарителската програма на „Мoto-Pfohe“ за опазване на природното и културното наследство ,която се присъжда за първи път от 20 години на медия.

Друго с което се отличихме през годините е кампания за възстановяване на стенописите на храм-паметника „Свети Александър Невски“, „Да върнем блясъка на храма“, както и инициативата „Професия журналист“, чиято цел е да покаже на бъдещите журналисти какво се крие зад тази на пръв поглед много привлекателна професия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини:  Новите депутати
ДРУГИТЕ новини: Новите депутати
Откритие на НАСА за сблъсък на неутронни звезди
Откритие на НАСА за сблъсък на неутронни звезди