НОВИНИ

​С тържествена заря-проверка в Пловдив приключи честването на Съединението

На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия преди 131 години.

bnt avatar logo
от БТА
21:23, 06.09.2016
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Ние, пловдивчани, се гордеем с осемте хилядолетия история на своя град, с определението за един от "най-старите живи градове в света", с нашия утвърден през вековете етнически модел на толерантно съществуване на различни етноси и религии, с културното си наследство, с признанието на Европа да бъдем културна столица през 2019 година, каза в приветствието си кметът на града Иван Тотев. По думите му "гордеем се и с решаващото присъствие на нашия град в националната ни история, тъй като в най-тежките времена за българския народ Пловдив е заставал начело във възродителните и обединителни процеси".

Паметната акция от 6 септември 1885 година, довела до Съединението на Княжество България с Източна Румелия, слага голямото начало на новото Българско Княжество, каза още в словото си Иван Тотев. "131 години след този паметен ден пазим спомена за саможертвата и подвига на героите. Горди сме, че сме жители на града, в който е извършено най-родолюбивото дело в новата ни история. Наш дълг е да съхраним важния завет на Съединението и заедно уверени да вървим напред по пътя на утвърждаването на Пловдив като Европейска столица на културата, като пазител на духовността и историята, като модерен и проспериращ град с щастливи и достойни жители", допълни кметът преди да даде думата за приветствие на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Всяка година ние отбелязваме 6 септември като дата, на която българският народ непоколебимо и дръзко заявява волята си Източна Румелия и Княжество България да се обединят, въпреки статуквото, наложено от Великите сили, каза в словото си Цачева. По думите й след прокламирането на Съединението безспорно става ясно, че то е дело на целия български народ - дори тези, които са били против него, се вливат в общонародната радост, възторгът и в Княжеството е неподправен, а князът, въпреки международните усложнения, признава извършеното.

Преди 131 години нашите предци извършват смел държавно-политически акт, който няма аналог нито в балканската, нито в европейската история, каза още Цецка Цачева. И според нея - извършват го за първи път без да разчитат на помощ и защита от когото и да било.

Преди тържествената част официалните лица посетиха зала "Съединение" на Историческия музей, където бе открита изложба под мотото "Пловдив по пътя към модерния свят". Експозицията е посветена на историята на града от Освобождението през 1878 г. до втората половина на XX в. С повече от 200 оригинални експоната са показани новите градоустройствени решения, водоснабдяването и електрификацията, индустриализацията с акцент на тютюневата промишленост и промените в социалния живот с шеметното навлизане на световните технически достижения.

Пред паметника на Съединението бяха положени цвета от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани. 10-минутна заря озари небето над Пловдив.

Паметникът на Съединението е 12-метрова фигура, издигната през 1985 година по случай 100-годишнината от паметния акт. Тя е дело на скулптора Величко Минеков и даде името на площада, на който оттогава тържествено се отбелязва Съединението на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно заседание на Общинския съвет в Лом заради лошия път в Младеново
Извънредно заседание на Общинския съвет в Лом заради лошия път в "Младеново"
Строг контрол на храната в яслите и градините
Строг контрол на храната в яслите и градините