НОВИНИ

Салвини поиска предсрочни избори в Италия

Вицепремиерът на Италия и лидер на партия „Лига” Матео Салвини е информирал премиера на страната Джузепе Конте, че в парламента вече няма мнозинство, подкрепящо правителството и го е уведомил, че е необходимо да се проведат предсрочни избори в страната.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:59, 08.08.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
салвини поиска предсрочни избори италия

„Днес заявих на премиера Конте, че трябва да дадем думата на италианците”, заяви Салвини.

Спекулациите, че италианското коалиционно правителство може да се срине ескалираха в четвъртък, когато напрежението между неговите популистки лидери достигна пика си заради разногласия около финансирането на високоскоростна влакова линия.

Премиерът Джузепе Конте проведе отделни разговори с президента на страната Седжо Матарела и с крайно десния вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини,. Конте призова министрите да се откажат от политическите спорове.

Салвини призова още изборите да се проведат възможно най-скоро, след като партията му „Лига” засили натиска си върху коалиционните си партньори, като излезе с изявление, в което призовава за незабавни избори.

"Нека отидем направо в парламента, за да кажем, че вече няма мнозинство ... и бързо да се обърнем към избирателите", каза той.

Президентът Серджо Матарела настоя, че трябва да има правителство, което да финализира бюджета, който трябва да бъде представен пред ЕС до края на септември. За тази цел президентът може да състави правителство на технократи и да насрочи изборите за февруари или март.

Правителството се бори за овладяване на дефицита и гигантски дълговете в размер на над 2,3 трилиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18-годишно момче загина, докато се спуска от водна пързалка в Приморско
18-годишно момче загина, докато се спуска от водна пързалка в Приморско
Оставиха в ареста семейството от село Ясеновец, обвинено в пране на пари
Оставиха в ареста семейството от село Ясеновец, обвинено в пране на пари