НОВИНИ

САЩ искат от "Дойче Банк" 14 милиарда долара

14 милиарда долара - толкова поиска американското министерство на правосъдието от "Дойче Банк". Сумата трябва да бъде платена, за да не се стига до съдебно дело по обвинения, че най-голямата частна банка в Германия е манипулрала високо рискови ипотечни кредити. "Дойче Банк" обяви, че не възнамерява да плати нито тази сума, нито близка до нея.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 16.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

От "Дойче Банк" потвърдиха, че са получили искането на министерството на правосъдието на САЩ, но поясниха, че не взънамеряват да уреждат потенциалните граждански искове по този начин.

Преговорите са в началото и вероятно ще продължат няколко месеца. Финансови експерти обаче изразиха недоумение от размера на глобата, която се иска от германската банка. Търговията с ипотечни ценни книжа беше в основата на финансовата криза от 2008 година.

Тогава бяха отпускани необезпечени ипотечни кредити, които биваха преструктурирани като сигурни инвестиции и препродавани. Американският регулатор обяви, че "Дойче банк" е сред финансовите институции, които в пика на икономическата криза са занижили оценките на рисковете по ценни книжа, предлагани на американските ипотечни компании "Фани Мей" и "Фреди Мак", обвързани с правителството на САЩ. Наложи се държавата да ги подпомогне, за да не допусне фалита им.

Това е най-голямото обезщетение, искано някога от американските власти, коментират анализатори. И напомнят, че френската "БеЕнПе Париба" е глобена с около 9 милиарда. През 2014 година от "СитиГруп" бяха поискани 12 млрд, в крайна сметка банката плати 7. Преди година Голдман Сакс уреди извънсъдебно споразумение за малко над 5 милиарда долара.

Искането идва в тежък момент за "Дойче Банк", която е в процес на преструктуриране и отчита сериозни загуби. След информацията за размера на исканото обезщетение стойността на акциите на банката се срина с над 8 %

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непознати нахлули в дома на бившия финансов министър Стоян Александров
Непознати нахлули в дома на бившия финансов министър Стоян Александров
Говорител на Туск: България ще получи много подкрепа на срещата в Братислава
Говорител на Туск: България ще получи много подкрепа на срещата в Братислава