НОВИНИ

За естественото раждане у нас: стари проблеми и нови идеи

Как да се подобри грижата към бременните жени и процесите на раждане у нас? Опитът на знакови научни и клинични експерти от цяла Европа ще бъде събран на конференцията “Съвременната наука и практика във физиологичното раждане“.

Велианна Кашева
от Велианна Кашева
13:11, 16.09.2016
Чете се за: 02:11 мин.
Още

Историята на Мирослава Филипова е пример за това, защо у нас има нужда да се говори за нормалното раждане. Преди 5 години тя ражда първото си дете с цезарово сечение заради седалищната позиция на бебето. Сега е бременна отново и предпочита естественото раждане. Спорна ситуация, в която едва успява да намери подкрепа.

Мирослава Филипова, майка: Имах късмета да срещна лекар, който да отговаря на тези практики. Затрудненията са в това, човек да се почувства като партньор в едно решение. Много често мнението на лекаря е това, което обуславя какво трябва да стане с теб и с твоето дете и смятам, че това трябва да бъде променено и жената да бъде център на взимането на решения за собственото си тяло и за собственото си дете. Смятам, че трябва да има единен протокол за това, какво е сигурно, какви са изследванията и какво показват те, за да може всички да получат добра грижа, а не да търсим единици лекари или акушерки, или бели лястовици, които да ни помогнат.

Жената трябва да е център във взимането на решения, категорична е и Доктор Йете Клаусен. Тя е един от 10-те европейски лектори, които ще участват в конференцията. Тя е акушерка и старши преподавател в Копенхаген, Дания. Сравненията – между тук и там, са повече от любопитни.

Д-р Йете Клаусен: Разказаха ми, че във вашата страна много жени минават през това бебето да се роди с упражняване на натиск откъм стомаха. В моята страна това няма да го видите. Ние просто не правим това, защото го считаме за опасно. Във всички наши учебници то е описано като практика, която се прилага само в случай на спешност, а не като обичайна практика. Тялото на жената само ще й помогне, защото то има спонтанната нужда да побутне плода по много и деликатни начини. С малки напъни и правилно дишане, при което бебето излиза само.
Често мислим за ражднето като за физиологичен процес, нещо еднакво и в Африка, и в Дания, и в България. Но всъщност раждането се определя страшно много и от културата, и от средата, и от организацията, в която се извършва. Едно от нещата, които са много различни в България и Дания например, е, че в Дания, ако става дума за нормално раждане, докторите не участват. Само акушерки. Виждам изненадата върху лицето Ви, но в нашето законодателство е така - акушерката е експертът в едно неусложнено раждане, но тя има задължението да потърси доктор, в случай на усложнения.

Именно акушерският модел на грижа ще е сред акцентите в дискусиите във форума. Въвеждането на този модел не зависи толкова от финансовия ресурс, колкото от промяна в разбиранията, подчертават организаторите.

Йоана Станчева – акушерка, организатор на конференцията: Акушерският модел на грижа означава да се направи разделение на жените, които забременяват, като разделението е относно това дали имат някакви усложнения по време на бременността, или не. Когато става въпрос за патология, разбира се, акушер-гинеколозите са повече от най-подходящите специалисти и са най-адекватният начин за рефериране на жените към тях, но когато имаме здрави жени, носещи здрави бебета, каквито са и би трябвало да бъдат 80% от жените в целия свят, тогава имаме нужда от акушерки, обучени в медицината, базирана на доказателства, и именно тези доказателства ще бъдат представени на конференцията.

Смъртността и заболеваемостта на майките и бебета у нас е по-висока от средната за Европейския съюз, подчертава още Йоана, докато говори за нуждата от промяна. А доктор Клаусен допълва тази картина.

Д-р Йете Клаусен: Като акушерка, мога да кажа, че е изключително важно да слушаме жените. Аз като професионалист знам някои неща, които те не знаят, но те знаят неща за себе си, които аз не знам. Наистина трябва да им помогнем да се чувстват сигурни и това става, като ги уважаваме, вслушваме се в тях и ги накараме да почувстват, че са важни. Защото ако една такава жена е изплашена, адреналинът в тялото й се покачва и когато това се случва по време на раждане - контракциите спират. И ето я бедата. Така че - нужно е само едно сигурно място, малко светлина, няколко души и човек, на който жената вярва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 34% от българите живеят в тежки материални лишения през 2015 г.
Над 34% от българите живеят в тежки материални лишения през 2015 г.
Поискаха отстраняване на главния архитект на Пловдив заради тютюневия склад
Поискаха отстраняване на главния архитект на Пловдив заради тютюневия склад