НОВИНИ

​САЩ официално предложиха договор за 8 изтребителя F-16 Block 70​

Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи днес на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщиха от посолството на САЩ в София.

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 17.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили, се казва още в съобщението.

Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания, допълва посолството.

На 30 май Държавния департамент на САЩ одобри документите по проекта и те бяха внесени в Конгреса, който има последната дума при продажба на американско оръжие на други държави по програмата Foreign Military Sales (FMS).

След това САЩ имаха 15 дни да предостави проектодоговора на България. Българският парламент одобри максимален бюджет за купуването на новите изтребители от 1,8 млрд. лв. с ДДС.

В съобщението на посолството не се уточнява стойността на договора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана
Еврокомисията призова страните членки да започнат преговори със Скопие и Тирана
Започна приемът на документи за кандидатстване в Техническия университет
Започна приемът на документи за кандидатстване в Техническия университет