НОВИНИ

Събитието на годината - за войните и други интерпретации

В отдавна призната за академичен учебник книга "Глобализацията" Зигмунт Бауман цитира Бил Клинтън, че е престанала да съществува разлика между вътрешната и външната политика. През 2015 година това правило се затвърди.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:46, 27.12.2015
6945
Чете се за: 01:10 мин.
Истории
събитието годината войните интерпретации

Макар да работя като репортер с профил "вътрешни новини", определям като събитие на годината именно "външното" събитие - войната в Сирия. На 14 ноември 2015 папа Франциск заяви, че Третата световна война (ТСВ) вече е в ход. Всяка война е война на интерпретациите, разбира се. Но дали в учебниците по история днешните бойни действия в Сирия ще бъдат наречени ТСВ или нещо друго, истината е, че от този, доминиращ световните новинарски емисии факт произтекоха поредица събития у нас: засилена бежанска вълна, нова усложнена геополитическа кръстословица, особено след свалянето от страна на Турция на руския СУ-24; не на последно място (макар "ставането" му да беше буквално в последните часове на 2015-та), историческото изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред елита на Движението за права и свободи.

Това изказване именно пък е конкретно Събитието на "Година '15" у нас. Според мен. То отекна така в медиите и социалните мрежи, че гръмът му надали ще заглъхне и през следващите 365 дни. С генералните си заключения:

"ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс... Утвърждаването на Русия е необратим процес... Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция... Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия…

"Да не забравяме да повторим и най-цитираните думи на Доган (по Рупърт Шелдрейк): "Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам."

Действително разтърсващ дискурс.

ДПС са балансьор във властта в България от началото на промените. От 2013 г., вече под председателство на Лютви Местан, везните на предпочитанията им бяха започнали да накланят блюдата си подчертано на югоизток. Ето че, след противовесното изказване на Ахмед Доган обаче, се очаква насоката да се уравновеси и дори уклонът да бъде отново на североизток. Което в частност няма как да не се отрази на останалите политически играчи в България. Както и на политическата ситуация у нас. Като цяло...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропадна част от пътя за Рилския манастир
Пропадна част от пътя за Рилския манастир
Обстановката по пътищата в края на Коледните празници
Обстановката по пътищата в края на Коледните празници