НОВИНИ

Спорове между БСП и ГЕРБ при второто четене на антикорупционния закон

Парламентът започна маратона по второто четене на законопроекта за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Според първите окончателно приети текстове се създава нов антикорупционен орган, който ще следи за корупция и незаконно придобито имущество на 50 позиции висши държавни управленски постове - от президента, народните представители и правителството до директора и управителния съвет на Спортния тотализатор.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:40, 14.12.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Както се очакваше сблъсъкът между БСП и ГЕРБ започна с приемането още на първите членове на законопроекта. Опозицията от ляво атакуваше без да дочака отговор всяка точка от текста. Управляващите наложиха своята позиция - ръководството на новата антикорупционна комисия да се избира от парламента. Мнението на левицата беше то да се посочва от президента, като равно отдалечен от всички власти.

Тома Биков - депутат от ГЕРБ: Защо парламента? Защото парламента може да оказва контрол. Щото в парламента има и опозиция. И опозицията може да контролира, също както управляващите подобни органи чисто законодателно. Кой в президентството ще контролира един такъв орган?

Според опозицията властта произтича от НС и не може да се очаква тя да контролира сама себе си.

Крум Зарков - зам.-председател на ПГ на БСП за България: Ако следваме тази логика, ми дайте парламента да избира и съдиите, дайте парламента да избира всичко.
Корнелия Нинова - предс. на ПГ на БСП за България: Тази дейност законотворческа днес е пълна имитация на борба с корупцията. Това не е закон за противодействие на корупцията, а е закон за защита на корупцията.

Все пак НС записа, че новият антикорупционен орган е независим. Мандатът му ще бъде 6 години, но при тежко престъпление и неизпълнение на задълженията парламентът може да освободи председателя на комисията по искане само на една пета от депутатите. Според БСП тази възможност ще връзва ръцете на председателя. НС продължава утре с приемането на останалите членове от законопроекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисар Кинг обеща засилване на сътрудничеството в сигурността
Комисар Кинг обеща засилване на сътрудничеството в сигурността
Автомобили стоят с години на паркинга на Терминал 2 на Летище София
Автомобили стоят с години на паркинга на Терминал 2 на Летище "София"