НОВИНИ

Сблъсъци в Белгия заради протести на "жълтите жилетки" за горивата

В Белгия се разрастват безредиците по време на протестите за цените на горивата. Към демонстрантите, известни като "жълтите жилетки", се присъединяват все повече вандали, чиято цел е да атакуват полицията. Задържани са над 30 души.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:23, 22.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Те носят качулки и влизат в протестите обикновено по тъмно, без да ги вълнува каузата. Може да се видят в Париж, Атина или край този склад за гориво на магистралата между Монс и Брюксел.

120 полицаи се изправиха срещу 400 демонстранти, сред които "само 4-5 жълти жилетки", по думите на губернатора на белгийската провинция Ено. Действията на вандалите се оценяват като добре организирани.

Освен обичайните коктейли "Молотов", железни пръти и камъни, те използваха лазери, за да отклонят хеликоптер на жандармерията. Кадри от безредиците показват как се руши безразборно всичко.

От миналия петък този склад за гориво е сред най-горещите точки от протестите срещу поскъпването на горивата, които започнаха във Франция. "Жълти жилетки" блокираха влизането и излизането на коли от склада. Анархистите, както често ги наричат, унищожиха две цистерни и атакуваха полицейско оборудване с откраднат камион.

Това не се вписва в мирните протести на "жълтите жилетки". В обхванатите от насилие райони има барикади, бензиностанциите са затворени и магазините нямат снабдяване. Това предизвиква недоволството на все повече местни жители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът беше домакин на наградите Най-голям корпоративен дарител
Президентът беше домакин на наградите "Най-голям корпоративен дарител''
Как да разпознаем капаните на търговците за Черния петък
Как да разпознаем капаните на търговците за "Черния петък"