НОВИНИ

Как да разпознаем капаните на търговците за "Черния петък"

Очаква се всеки втори българин да се включи в масовото пазаруване на намалени стоки по време на "Черния петък". По интернет то ще започне още в ранните сутрешни часове утре и ще продължи и през уикенда. Очаква се на 23 ноември средностатистическия българин да похарчи близо 410 лева - повече от средния италианец. Тези данни на организацията "Блек фрайдей глобал", която проследява пазаруването с отстъпка в 55 страни, показват също, че през този период се купуват предимно дрехи, електроника и обувки. За какво трябва да внимаваме, когато пазаруваме с намаление - повече от Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:14, 22.11.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Българите определено вече са прегърнали американската традиция на "Черния петък". Статистиката е красноречива - интересът към пазаруването с отстъпка е нараснал с 10% в сравнение с миналата година. И въпреки че се нарича черен, последният петък на ноември се очертава печеливш за всички - утре търговците може да заработят 20 % от годишния си оборот.

Кръстници на "Черния петък" в Америка били пътните полицаи заради кошмарния трафик, който съпътствал най-изгодния ден. Тогава едва ли някой е предполагал, че "черен" половин век по-късно, може да се свързва с измама.

Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП: Наблюдаваме през последните няколко дни или седмица една засилена активност. В по-лошия случай това са фишинг сайтове, които крадат финансова информация, наша лична в платежни инструменти дебитни и кредитни карти и в последствие нашите банкови сметки биват източени.

Най-честите капани са реклама основно в социалните мрежи, грандиозни отстъпки, които стигат до 95% и онлайн продажба на т. нар. реплики на известни марки. В някои от "кухите" сайтове може да има и пояснение, че отстъпките се дължат на дългия срок на доставка - 40-50 дни.

Фалшивите страници може и да са на няколко езика. Така разширяват обхвата на престъпната си дейност и приспиват реакцията на потребителите.

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите: Преди да натиснете бутона купи вие трябва да имате цялата информация, не само свързана с характеристиките на стоката, нейната цена, но и доставката - за чия сметка ще бъде, правото на отказ, как може да бъде упражнено то и по какъв начин ще бъдат възстановени след това средствата.

Ако сте купили стоката от страна извън Европейския съюз и сте жертва на измама, вероятността похарчената сума да ви бъде възстановена е почти нулева. Фалшивите сайтове обикновено се управляват от престъпни групи в Африка или Близкия изток.

Парите от мнимите покупки често постъпват на други континенти. За да му имате доверие, сайтът трябва да предоставя физически адрес и телефон. Най-сигурно е да избирате утвърдените търговци.

Ако вече сте избрали по-сигурното пазаруване с отстъпка в моловете, пак бъдете внимателни. От МВР предупреждават за джебчийски кражби и засилен трафик пред големите търговски сгради.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Белгия заради протести на жълтите жилетки за горивата
Сблъсъци в Белгия заради протести на "жълтите жилетки" за горивата
Българските градове са сред лидерите по интернет покритие в Европа
Българските градове са сред лидерите по интернет покритие в Европа