НОВИНИ

Събориха къща - паметник на културата в Пловдив

Къща-паметник на културата в центъра на Пловдив беше съборена тази сутрин неправомерно. Сградата е била архитектурно бижу, проектирано от известния архитект Йосиф Шнитер за богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу. В късния следобед строежът беше запечатан, случаят се проверява от прокуратурата. Вижте повече подробности в прякото включване на Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
20:36, 06.06.2019
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Още едно архитектурно бижу в Пловдив вече е в историята. Срината със земята беше къщата на Васил Куцоглу, строена преди повече от 100 години. Тук са живели и наследници на известната пловдивска фамилия Обрейкови.

Съборената сграда е част от архитектурния ансамбъл с къщи по Главната улица на Пловдив, които имат статут на групова недвижима културна ценност.

Преди години мястото е било използвано и за детска градина, а в момента е частна собственост. И вместо да се реализират добрите първоначални намерения на настоящия собственик на имота - строителната компания "Верона Резиденс", сега на лице е поредното грубо погазване на закона за културното наследство.

Според разрешението за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за културно наследство собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Вместо това, багерите на инвеститора сринаха всичко до основи.

Георги Стаменов - кмет на район "Централен" - Пловдив: Строително разрешение имат за възстановяване на съществуващата сграда и смяна на функцията й на жилищна. Имотът е 100% частен. Трябваше да бъде реновиран като всички външни зидове съответно да се съхранят и интегрират в новата сграда.

От районното кметство незабавно спряха строителното разрешение на фирмата. Известната архитектка Румяна Пройкова - автор на проекта за реновиране на сградата, видимо беше разстроена от гледката.

Архитект Румяна Пройкова, проектант: Чувствам се много неприятно в момента... Сградата беше с проект, идеен проект, с пълно запазване на фасадите...

Според собственика, къщата-паметник на културата е съборена, защото е била опасна.

Светослав Митов - собственик на имота: Това са проблемните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда.

Експертна комисия обаче е трябвало да установи опасността от самосрутване на сградата.

Светослав Митов - собственик на имота: Аз съм собственик, а не изпълнител. Коментирайте, с който трябва - не с мен.

От фирмата-изпълнител отказаха коментар, междувременно общински служители запечатаха обекта.

От Националния институт за недвижимо културно наследство заявиха за БНТ, че собствениците са длъжни да възстановят сградата в първоначалния й вид. Те подлежат на санкция до 30 000 лв.

Европейската столица на културата Пловдив остана с един исторически паметник по-малко. Къщата на Куцоглу сподели съдбата на тютюневите складове на улица "Иван Вазов" и "Одрин" 8, и още десетки обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят на Светлин Русев
"Пътят" на Светлин Русев
Втора степен за опасност от наводнение заради нивото на р. Дунав
Втора степен за опасност от наводнение заради нивото на р. Дунав