НОВИНИ

СДС тръгва към предсрочни избори с обмисляне на коалиционната си политика

Заместник-председателят на СДС, Румен Христов, заяви в студиото на "Денят започва", че СДС започва преговори с другите десни партии за съставяне на коалиция за предстоящите избори.

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 18.01.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Той заяви, че все още няма да се прави явен избори, а тепърва ще се преговаря с всички партии ориентирани към "център дясното".

Румен Христов, заместник председател на СДС: "Не искам да правя избор между ДБГ или ДСБ. Ние като най-старата и най-мъдрата партия в дясното политическото пространство, смятаме , че не бива да се разпиляват гласовете на предстоящите избори и да поставяме под изпитание десния избирател да се чуди коя от формациите да избере. Смятаме, че формулата РБ беше успешна, независимо от катаклизмите, които се случваха при нас и трябва да продължим в тази посока. 92 % от членовете на националния съвет посочиха желание за съвестно явяване под формата на РБ. По отношение на преговорите, които ще водим, на първо място 52 делегати гласуваха за преговори с ДСБ, 51 за БЗНС, 40 за ДБГ и 35 за БНД. Тоест, ние повтаряме и като отделни гласувания, желания за сътрудничеството с партиите, с които започнахме 43-тото Народно събрание."

От партията са си дали срок преговорите да се водят до 5 дни преди крайната дата за регистрация на партии и коалиции.

Румен Христов потвърди, че и с "Да, България" има вероятност да се водят преговори.

Румен Христов: "Да, България" присъстваше в анкетната карта. Да, ще разговаряме с тях. Ние ще изчакаме да видим тяхната позиция. Ако потвърдят своята ориентация център дясно, ще разговаряме с тях."

По думите на Христов, преговори ще се водят с приоритет антикорупция, но въпреки това ще бъде само с десни партии;

Румен Христов: "Анти корупционна коалиция да, но против корупцията се обявяват и леви партии. Блока няма да бъде само на база анти-корупционна визия на формациите, но и все пак трябва да има едни базови ценности, въз основа на дясното, на които да стъпим."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започват извънредни проверки в електроразпределителните дружества
Започват извънредни проверки в електроразпределителните дружества
Най-големият проект за воден цикъл в страната все още не работи
Най-големият проект за воден цикъл в страната все още не работи