НОВИНИ

Съдът пусна жената на Божков срещу рекордните 1,5 млн. лева

Втора рекордна парична гаранция от 1 милион и 500 хиляди лева. Този път за съпругата на Васил Божков - Елена Динева. Тя е обвинена за участие в организираната престъпна група ръководена от хазартния бос. Прокуратурата поиска Динева да остане в ареста, но Специализирания наказателен съд я пусна на свобода защото не намери достатъчно доказателства, че съпругата на Божков може да попречи на разследването.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
22:37, 20.02.2020
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

В съдебната зала прокуратурата обясни обвинението срещу Динева с факта, че в редица фирми тя е съдружник с Васил Божков и други от престъпната група на бизнесмена и така участва в хазартния конгломерат, контролиран от съпруга й. Според държавното обвинение по този начин Динева се възползвала и от неправомерно получени големи суми пари. В своя защита, тя обясни, че няма общо с хазартния бизнес на съпруга си вече повече от 15 години. Адвокатът й пледира, че е обвиняема само зщото е свързана с Васил Божков.

Трендафил Трендафилов, адвокат на Елена Динева: Защото е съпруга на г-н Божков и защото участва в търговски дружества, но не свързани с хазарта. От материалите по делото аз не видях тя въобще да е споменавана, не да е вършила, да е споменавана.

Съдът прие обаче, че според събраните доказателства, със свои фирми Динева е съдружник в дружествата на Божков, които организират хазартни игри, а показания на свидетели я сочат като член на престъпната група, ръководена от бизнесмена. Съдия Елена Попова отбеляза, че доказателствата все още са оскъдни.

Прие обаче че ако е на свобода Динева не може да попречи на разследването и по тази причина й определи гаранция от 1 милион и 500 хиляди лева, колкото е определена и на друг участник в групата - Александър Тумпаров.

По-рано днес главният прокурор коментира намерената вчера в офис на бизнесмена бланка за криминалната му регистрация от преди 89-та година. Според Иван Гешев това дава отговор на въпроса защо сега Божков става клиент на прокуратурата.

Иван Гешев, главен прокурор: Това е оригинален документ за криминална регистрация от преди 89-та година. Това обяснява и отговаря на въпроса, който вие журналистите задавате "Защо сега?" - Първият отговор, най лесния, защото сега съм главен прокурор, защото сега има политическа воля, а другият отговор е - дава тази справка. Т.е. това показва, че едно лице регистрирано преди 89-та година, осъдено е два пъти, но в един момент е почуствало, че е по-силно от държавата и си е оставило трофей. Това е станало.

Главният секретар на МВР съобщи, че се проверява как бланката се е оказала в касата на Васил Божков. Според Ивайло Иванов до момента е ясно, че бланките за криминална регистрация на бизнесмена от преди 89-та година са две.

Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Едната със сигурност е потвърдена, че се намира в СДВР. А другата към момента не е открита и най-вероятно е същата. Не искам да казвам структурното звено, от което липсва. Но факт е, че там където трябва да бъде я няма тази бланка и нейното място не е във въпросната каса.

Според Иванов, именно липсващата е намерена в офиса на Васил Божков. От нея става ясно, че той има една присъда от съда в Плевен за хазарт през 1979 година и една в София за средна телесна повреда през 1982-ра. През същата година е регистран и за измама с 300 лева на четирима югославски граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Русе заплашват да затворят главен път заради винетките
Жители на Русе заплашват да затворят главен път заради винетките
Борисов изрази съболезнования към жертвите на нападението в Ханау
Борисов изрази съболезнования към жертвите на нападението в Ханау