НОВИНИ

Сеч край Белово създава опасност от наводнение

Сеч край Белово създава опасност от наводнение и срутване на мостове. Кметът се оплака, че повече от 5 километра от коритото на река Яденица е затлачено от клони, останали след почистване на речното корито.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
19:33, 29.12.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

"Яденица" е защитена зона от Натура 2000. В края на 2016 г. по разпореждане на областния управител започва разчистване на коритото на реката. Търгът печели фирма от Ракитово. Според Закона за горите кметството, на чиято територия е реката, единствено издава превозни билети за добитата дървесина. Кметът на Белово Костадин Варев обаче констатира нередности.

Костадин Варев - кмет на община Белово: Част от вършината на добитата дървесина е останала в речното корито и голяма част от дървесната растителност избуяла в речното корито не е почистена.

Общината подава сигнал до областната управа, направени са срещи с фирмата изпълнител. Резултат няма. От Сдружение Балканка също предупреждават, че реката става опасна.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка": Преди един месец пуснахме сигнал до Басейнова дирекция. Те дойдоха, написали са им акт, защото на всичко отгоре го правят без разрешение, което трябва да имат. Обаче както са им написали акта, така са ги оставили да продължат и крайният резултат е този.

В сигналите на Сдружение "Балканка" пише, че фирмата изпълнител работи без необходимото според Закона за водите разрешително за ползване на повърхностен воден обект. От Сдружението твърдят, че областният управител неправомерно е разпоредил и възможност да се сече до 7 метра от двете страни на реката.

Димитър Куманов - Сдружение "Балканка": Отсечени са дървета здрави и прави и укрепващи речните брегове и даже скатовете отстрани.

Община Белово не е страна по подписания договор, контролът от тяхна страна е ограничен, но са длъжни да сигнализират.

Костадин Варев - кмет на община Белово: И за обикновения човек е видим рискът от изоставената дървесна маса, при по-високи води да се получи някъде тапа. Най-вече мостове, което никак не е малък риск.

Местните разказват, че реката е наречена Яденица, заради ядовете, които причинява. Спомнят си и за наводнението от 2005 г., причинено от придошлата река. Затова настояват за спешно почистване на коритото, затлачено от отсечените клони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марая Кери ще пази елхата си до Деня на независимостта
Марая Кери ще пази елхата си до Деня на независимостта
Общинският културен институт в Красно село e ремонтиран основно
Общинският културен институт в "Красно село" e ремонтиран основно